Nyheter

Megasamfund tappar medlemmar – men döper fler

Hälften av Sydstatsbaptisternas medlemmar har lämnat samfundet sedan 2018, men enligt kyrkans siffror börjar man återhämta sig igen.

USA:s största protestantiska samfund Sydstatsbaptisterna tappar medlemmar – och döper samtidigt fler än tidigare. Det visar ny statistik.

Under förra året sjönk antalet medlemmar med en kvarts miljon, enligt siffror som Sydstatsbaptisterna själva presenterar. Antalet medlemmar uppgår för tillfället till 12,9 miljoner, vilket är den lägsta siffran sedan slutet av 1970-talet. Toppen nåddes 2006 med 16,3 miljoner medlemmar, men sedan dess har det sjunkit.

Totalt har Sydstatsbaptisterna förlorat 3,5 miljoner medlemmar och ungefär hälften av medlemmarna har lämnat sedan 2018, skriver Religion News.

Men det finns också positiva signaler som pekar i en uppåtgående riktning. Det handlar till exempel om kyrksamheten som har ökat räknat på veckovisa sammankomster.

Sedan pandemin har samfundets församlingar återhämtat sig och de veckovisa samlingarna besöks numera av i genomsnitt 4 miljoner människor.

En annan god nyhet som visar sig i statistiken är de 226 000 dop som genomförts under förra året. Dopet beskrivs ofta av sydstatsbaptister som en bra värdemätare när det gäller hur samfundet mår.

Det finns hopp

Totalt gick 175 000 personer med i någon av de 46 000 församlingarna som ingår i samfundet.

Ledaren Bart Barber tycker att allt detta sammantaget är uppmuntrande. Om antalet medlemmar hade ökat utan att antalet dop ökat så hade det inte varit lika bra, menar han.

– Vi vet vem som kommer till söndagsskolan, hemgruppen och vi vet namnen på de som blir döpta. Vi kan koppla varje person och siffra i statistiken till en individ, säger Bart Barber.

Fler artiklar för dig