Nyheter

Indisk filosof vill visa vilken betydelse Bibeln haft för västvärlden

Vishal Mangalwadi menar att Bibeln har spelat en avgörande roll

Det är supervalår i världen, och enligt den kristne indiske filosofen Vishal Mangalwadi kan vi tacka Bibeln för detta.
– Att demokratin kommer från Grekland är bara en myt, säger han.

Såväl USA, EU som Indien håller demokratiska val i år. Vanligtvis brukar vi blicka tillbaka till antikens Grekland av tacksamhet för detta politiska system. Men Vishal Mangalwadi, en kristen filosof från Indien, menar att det här är helt fel.

– Att demokratin skulle komma från Grekland är en myt som hittades på i början av 1900-talet och som populariserades av den amerikanske historikern och filosofen Will Durant, säger han.

Grekland var imperialism

– Faktum är att Platon, när han skrev sina texter om politik i Grekland, menade att demokrati var den värsta av alla politiska system.

En viktig anledningen till att Platon avfärdade demokratin, fortsätter Vishal Mangalwadi, var att hans läromästare Sokrates miste livet i Aten, den stadsstat som infört en form av detta system.

Men det viktigaste politiska tankegodset från antikens Grekland var inte demokrati, utan snarare imperialism, personifierat av Alexander den store som erövrade stora delar av den dåvarande kända världen.

– Det är det enda politiska system som Grekland lyckades exportera, menar Vishal Mangalwadi.

Vishal Mangalwadi, filosof och författare från Indien, under sitt besök i Sverige.

Bibliskt ursprung

Demokrati så som vi känner den är snarare sprungen ur Bibeln, där man redan i Moseböckerna kan läsa om hur folket får välja sina äldste. I modern tid är det främst frikyrkorna som varit pådrivande av att införa demokrati, främst i sina egna församlingar, en föregångare till att demokratin infördes i samhället.

– Ja, ordet demokrati kommer från grekiskan, men konceptet är hämtat från Bibeln.

Vishal Mangalwadi kan därför enkelt argumentera för att de demokratiska valen i USA och EU bygger på en kristen historisk grund. Men det hinduiska Indien då, hans eget hemland? Jo, menar Vishal Mangalwadi, även här har Bibelns syn spelat en avgörande roll när det gäller införandet av demokratin eftersom det är ett arv av den tidigare brittiska kolonialmakten.

– Den indiska konstitutionen skapades visserligen efter att britterna lämnat, men de som skrev den var alla tränade i kristna skolor, menar han.

Resonemanget kan vara något svårsmält i dag, då det snarare är regel att enbart peka på de negativa konsekvenserna av kolonialismen.

Bok på svenska

Vishal Mangalwadi är i Sverige samtidigt som en av hans böcker kommit ut i svensk översättning, med titeln ”Boken som förändrade allt”. Det är en bok som handlar om Bibelns betydelse för västvärldens framväxt, men också en varning för utvecklingen där man går ifrån den i grunden kristna världsbilden.

Själv kommer han från ett karismatiskt kristet sammanhang i Indien, men bor sedan en tid tillbaka i USA där han är engagerad i en baptistisk församling. Han har kommit till Sverige inbjuden av organisationen ”Truth and transformation” och den fråga han själv inledningsvis lyfter är att kyrkan ska ta tillbaka utbildningen från statsmakten.

– Kyrkan har abdikerat i den här frågan, menar han.

Sedan gör han en historisk exposé över hur man i Europa och USA steg för steg låtit staten ta över skolsystemen från kyrkan och att det nu börjar leda till att man underminerar grunden för västvärldens civilisation, vilket är Bibeln.

Men att kyrkan skulle ta tillbaka undervisningen här i Sverige, det är orealistiskt?

– Det är därför vi beskriver oss som revolutionärer. Staten har ingen rätt till barnen, staten har ingen rätt att förleda barn, utan kyrkan behöver en förnyelse som gör att vi kan förändra framtiden.

Vishal Mangalwadi, filosof och författare från Indien, under sitt besök i Sverige.

---

Fakta: Vishal Mangalwadi

  • Vishal Mangalwadi är en filosof och författare från Indien, men sedan en tid tillbaka bosatt i USA.
  • Han har skrivit flera böcker om Bibelns betydelse för västvärldens framväxt och är nu aktuell på svenska med ”Boken som förändrade allt”.
  • Den amerikanska tidskriften Christianity Today har tidigare kallat honom för Indiens främste kristne intellektuella.

---

Fler artiklar för dig