Nyheter

Kyrkor storsatsar tillsammans med Hjärta Jönköping

Församlingar bjuder in till föreläsningar, film, musik och gudstjänster 13-19 maj.

En vecka och helg av kulturevenemang, gudstjänster och seminarier. Det bjuder kyrkorna i Jönköping och Huskvarna på fram till och med pingstdagen.
– Det finns ett värde i att göra en gemensam satsning under pingstveckan och pingsthelgen. Anden skapar och föder enhet, säger projektledaren Kenneth Petersson.

Hjärta Jönköping-veckan, den 13–19 maj, blir lite av en ”kristen Almedalsvecka”, enligt Kenneth Petersson, tidigare pastor inom Allianskyrkan i Jönköping.

– Vår första plan var att anordna en helg tillsammans. Sedan lanserades idén med flera arrangemang under en hel vecka. Allt eftersom växte konceptet och programmet fram, och blev till ett smörgåsbord av programpunkter som nog kan passa de flesta, säger han till Dagen.

Bakom satsningen står Jönköpings och Huskvarnas kristna samarbetsråd, tillsammans med studieförbunden Bilda och Sensus. Dessutom tar företaget Jönköping City en del av kostnaderna för pingstaftonens konsert vid Hamnkanalen i centrala Jönköping.

Där uppträder en lång rad artister från tidig eftermiddag, bland andra Sebastian Stakset, Simon Möller, Tabita Swedin, Tilda Athley och Faith Kakembo. I samband med konserten blir det också ett samtal om kyrkans roll i civilsamhället, med kultur- och fritidsnämndens ordförande Lena Sumedrea (C).

I övrigt bjuder det digra programmet på seminarier och samtalskvällar i olika kyrkor, samt en stor barn- och familjefest i parken Mjölkafållan i Huskvarna på pingstaftons eftermiddag. Större gudstjänster hålls i Idrottshuset och Pingstkyrkan i Jönköping.

Längtan efter att samlas

Viljan att göra något tillsammans som kristna samfund i regionen har funnits länge.

– Redan för flera år sedan fanns en längtan hos Jönköpings och Huskvarnas kristna samarbetsråd att göra något som kyrka för bygden och staden. Ett koncept fanns redan, men så kom pandemin i vägen och det blev skrinlagt, berättar Kenneth Petersson.

– När pingstvänner och katoliker sedan lade fram liknande tankar inför årets pingstfirande hakade alla på och nu är vi riktigt taggade. Det här blir den största manifestationen av kristen enhet i Jönköping sedan det ekumeniska riksmötet 1983.

Kenneth Petersson.

Första maj 2014

Faktum är att det nästan är exakt tio år sedan Jönköpings kristna församlingar växlade upp sitt samarbete. Det skedde inför en planerad demonstration genom stadens gator av nynazistiska, numera nedlagda, Svenskarnas parti den 1 maj 2014.

– När planerna på marschen blev kända frågade en reporter oss i det kristna samarbetsrådet om inte vi kyrkor skulle göra något. Det ledde till att vi höll en ekumenisk gudstjänst på trappan vid Sofiakyrkan, säger Kenneth Petersson.

– Vi lade den en och en halv timme innan marschen skulle äga rum, för att inte bidra till konfrontation. Så då stod vi där, representanter för många av stadens kyrkor, och blickade ut över drygt 1 000 personer som kom till gudstjänsten.

Även Dagen skrev om händelsen, som omtalades också för att prästen Fredrik Hollertz lät kyrkklockorna ringa när den nynazistiska marschen startade.

Kyrkhjälpen startades

De ekumeniska relationerna djupnade efter gudstjänsten, och gjorde att församlingarna startade Kyrkhjälpen, som samordnar kyrkornas volontärarbete för utsatta EU-migranter i Södra Vätterbygden.

– Ända sedan dess har vi haft viljan att göra mer tillsammans. Vi kristna är en stor och brokig familj och det gör något gott med oss när vi gör saker tillsammans, trots våra olikheter i teologi och uttryck, säger Kenneth Petersson.

Vad kommer man då att kunna göra under Hjärta Jönköping-veckan?

Några axplock de närmaste dagarna är möjligheten att prova på kristen djupmeditation, i Slottskapellet i Jönköping, på tisdagen. Senare samma dag hålls en ekumenisk lovsångsmässa i Kristine kyrka. På onsdag blir det samtal om tro och konst i Katolska kyrkan i Jönköping, och musik av Le Trio Baghdad. Senare på onsdagen blir det ungdomshäng på Beachvolleyplanerna vid Vätterstranden.

– Vi vill vara med i den här tiden som är så turbulent och osäker, ge glädje och hopp, och visa samhället att vi är en samtalspartner och medspelare när människor har frågor om tro och livet, säger Kenneth Petersson.

---

Fakta: Hjärta Jönköping

  • En ekumenisk satsning 13–19 maj. Arrangörer är Jönköpings och Huskvarnas kristna samarbetsråd, tillsammans med studieförbunden Bilda och Sensus samt Jönköpings stad.
  • Under veckan blir det en mängd seminarier, konstvernissage, konserter med mera. Hela programmet finns att tillgå på hjartajonkoping.se.
  • På pingstafton blir det konsert på Vindbron i Jönköping kl 13–15 med bland andra Sebastian Stakset, Simon Möller, Tabita Swedin, Tilda Athley, Faith Kakembo.
Jönköping.

---

Fler artiklar för dig