Kultur

Carola delar ut skarp kritik efter Eurovision: ”Vad händer?”

Schlagerdrottningen efter ESC-finalen i Malmö: “Hur svårt ska det vara att skilja på drev och fakta?” • ”Vad händer?”

Artisten Carola Häggkvist tar Israels artist Eden Golan i försvar efter att hon blivit utbuad av publiken i Malmö under årets Eurovision. Dessutom tycker hon att det är märkligt att ett av bidragen innehöll en satanisk ritual. ”Är det bara jag som reagerar?”

Det var med glittrande guldkläder som Carola Häggkvist skuttade ut på Eurovisionscenen i Malmö, då hon i en av mellanakterna var med och sjöng ABBA:s gamla klassiker ”Waterloo” som vann tävlingen för 50 år sedan.

Men årets upplaga har varit så mycket mer än glitter, glamour och en rafflande musiktävling, utan snarare har det varit stormigare än någonsin. En av de tävlande diskvalificerades bara timmarna innan tävlingen och det har diskuteras högljutt om att tävlingen blivit för politiserad.

Israel i fokus

Den främsta anledningen till att Eurovision i år blev en så laddad tillställning var protesterna mot Israels medverkan. Artisten Eden Golan möttes därför av burop inne på arenan och av stora protester utanför, där tusentals personer samlats viftandes med palestinaflaggor. Säkerhetspådraget har varit rigoröst och oron stor för att något allvarligt skulle hända.

Nu när orkanen dragit förbi och lugnet åter lagt sig väljer Carola Häggkvist att på sitt Instagramkonto ge sin syn på saken, till att börja med att dela med sig av det positiva och glädjen av att ha fått medverka.

Kritiserar buropen

Men hennes inlägg byter snart ton.

”Eurovision är en intressant termometer på världens ‘PK-fest’ mitt i all musik som är ämnad att förena”, skriver Carola.

”Ändå står publik och gör politisk hätsk-stämning mitt i livesändning åt en 20-årig sångerska där landet infriat alla EBU:s krav för att kunna deltaga.”

Carola noterar att Ryssland inte uppfyllt alla krav som ställts och att det därför var logiskt att de uteslöts efter att invasionsförsöket av Ukraina påbörjades, och hon menar att kritiken mot Israels medverkan därmed landar fel.

”Hur svårt ska de då va att skilja på drev och fakta? Och vart tog ‘United by music’ vägen?”

Sataniska inslag

Den svenska schlagerdrottningen går sedan in på det irländska bidraget som också väckt en hel del uppmärksamhet. I fokus står den självutnämnda häxan Bambie Thug som framförde en i sammanhanget ovanlig låt, bland annat sittandes inne i ett pentagram omgivet av tända ljus, klädd i horn och dansandes med en man utklädd som demon.

”En satanisk ritual på scen inför miljonpublik och människor som inte valt att få en hord av demoner skrikna emot sig. Vad händer..?”, skriver Carola.

”Eller är det bara jag och några fler som reagerade?”

Sedan jämför hon det hela med att hon själv skulle ställa sig på Eurovisions scen och sjunga om att Jesus är uppstånden och att blodet renar oss från all synd, för att sedan brista ut i tungotal. ”Hade jag fått det? Troligen inte.”

Vinnare med törnekrona

Den irländska artisten Bambie Thug fick en hel del uppmärksamhet under Eurovision, bland annat då hen (artisten beskriver sig som ickebinär) i en intervju berättade om besvikelsens tårar när det blev känt att Israels bidrag kommit till finalen. Bambie Thug hade kommit till Malmö med slagordet ”crown the witch” (kröna häxan) och hade också med sig en törnekrona till tävlingen, vilket så klart anspelar på Jesus törnekrona.

Efter att det blev klart att den schweiziske artisten Nemo vann Eurovision satte Bambie Thug dit törnekronan på segrarens huvud, vilket alltså kan tolkas som någon slags kröning. Nemo (som också säger sig vara ickebinär) sjöng sedan vinnarlåten ”The Code” med denna symbol på huvudet.

---

Fakta: Eurovision

  • Årets Eurovision hölls i Malmö och vinnare blev artisten Nemo från Schweiz.
  • Mycket fokus har legat på Israels medverkan där flera protesterat med hänvisning till kriget i Gaza.
  • Några timmar innan tävlingen diskades också den nederländska artisten efter en incident, något som aldrig tidigare hänt.

---

Fler artiklar för dig