Nyheter

Kyrkor gör avgörande insatser vid humanitär katastrof i Brasilien

Översvämningar i Brasilien har tvingat människor att lämna hus och hem - värsta som drabbat delstaten någonsin

En stor översvämningskatastrof har drabbat delstaten Rio Grande do Sul i Brasilien. Kyrkorna gör stora insatser för att hjälpa de tusentals människor som förlorat allt de äger.

Det är kraftiga regn som har orsakat stora översvämningar i delstaten där över 400 städer uppges vara drabbade rapporterar flera nyhetsmedier däribland Vatican News.

Siffrorna säger att drygt 400 000 människor har tvingats lämna sina hem brådstörtat. Översvämningarna betraktas som de värsta som någonsin drabbat delstaten.

Minst 116 personer har hittills dött sedan regnet började ösa ned för ungefär två veckor sedan. Dessutom saknas 140 människor som alltså också kan ha förlorat sina liv.

En stor del av Porto Alegre, som är den största staden i delstaten, är mörklagd eftersom de väldiga vattenmassorna har skadat elnätet och vattenreningsverket. Detta gör att invånarna inte har dricksvatten.

I det kaos som uppkommit har kyrkorna en viktig roll. De hjälper till med allt från matförsörjning till olika insamlingar som görs för alla dem som har drabbats av katastrofen.

– Det råder en utbredd känsla av solidaritet och många frivilliga har ryckt in för att hjälpa till så att människor klarar att överleva mitt i detta, säger biskop Cleonir Paulo Dalbosco i Bagé.

Pengar till nödställda

Kyrkor i hela delstaten deltar nu med att distribuera alla de sändningar med nödhjälp som kommer och som är livsviktig för alla dem som förlorat sina hem och sina ägodelar.

Dalbosco berättar också att flera katolska stift och enskilda församlingar inom Katolska kyrkan runt om i Brasilien bidrar med insamlingskampanjer och skickar pengar till de nödställda.

Och från Caxias do Sul, som är den näst största staden i delstaten, ger prästen Leonardo Inácio Pereiras församling tak över huvudet åt 25 pensionärer som tidigare bodde på ett äldreboende i staden.

Använder fyrhjulingar

Rapporter kommer om att ideella krafter från kyrkorna har räddat människor från översvämmade områden med hjälp av fyrhjulingar och båtar. Och från kyrkorna transporteras mat till människor som sitter fast på grund av översvämningarna.

Inte mindre än 85 procent av invånarna i Porto Alegre – där 1,5 miljoner människor bor – saknar färskt vatten. Enligt myndigheterna kommer det att ta flera dagar innan situationen förbättras för invånarna.

Fler artiklar för dig