Nyheter

Israel fick 12 poäng av svenska folket - jubel i Tel Aviv

Dagen på plats på Eurovisionparty på ett hotelltak i Israel

Israeliska Eurovisionfans jublar över att Eden Golan fick “folkets röst”. Och är nöjda med hennes femteplats trots alla protester och påtryckningar.

TEL AVIV. De israeliska fansen blir allt mer frustrerade medan juryrösterna rullar in och placerar Eden Golan någonstans i mitten i finalen i European Song Contest (ESC).

Men jublet stiger mot natthimlen när telerösterna presenteras – och för henne rakt upp i toppen, åtminstone tillfälligt. Hundratals Eurovisionfans följer finalen på en enorm bildskärm på ett hotelltak nära stranden i södra Tel Aviv långt efter midnatt israelisk tid.

Det handlar om musik, men här är alla övertygade om att politik är med i spelet. Både för dem som röstar för Israels bidrag “Hurricane” och för dem som inte gör det. Särskilt mot bakgrund av de massiva protesterna mot Israel på grund av Gazakriget, både utanför och inne i Malmö arena.

Eurovisionparty på ett hotelltak i Tel Aviv.

– Jag är stolt över Eden. Om några år skickar vi henne till Eurovision igen med en ännu bättre sång, då vinner hon. Men jag tror att politik påverkade juryrösterna. Det var alldeles för stor skillnad mellan dem och telerösterna, säger Nofar Shulman, 19, som Dagen träffar på Eurovision-partyt.

– Eden gjorde en fantastisk insats med tanke på den brutala behandling hon utsattes för. Det var orättvist mot en ung tjej, säger hon.

Som många andra på taket har hon räknat med att Israel skulle hamna bland de fem första. Det ser som väntat mörkt ut för Israel efter juryrösterna. Men när telerösterna kommer in reser sig människor och hurrar och viftar med israeliska flaggor.

Svenska folket gav 12 poäng

Sverige är ett exempel på gapet mellan jury- och teleröster. Svenska folket ger Israel tolv poäng, medan SVT:s jury ger landets bidrag noll poäng.

– Ett normalt år skulle vårt bidrag ha fått många poäng av domarna. Men i år var juryrösterna ett smutsigt politiskt spel riktat mot oss. Vi fick folkets röst i stället, säger Adi Shahino, 47.

– Jag är nöjd med en femte plats för Eden Golan, det var väntat. Men jag är besviken över att Kroatien inte vann, säger hon.

Eurovisionparty på ett hotelltak i Tel Aviv.

De flesta deltagarna i partyt i Tel Aviv delar hennes uppfattning. De anser att Eden Golans sång är ett av de bästa bidragen – och att domarna antingen vill markera mot Israel eller är rädda för motreaktioner om de ger Israel för många poäng.

Buar åt andra länder

Kroatien är den stora favoriten på taket i Tel Aviv. Samtidigt buar många när Irland och Grekland framträder eftersom artisterna från dessa länder har uttryckt kritik mot Israel.

Eurovision är stort i Israel. Många israeler ser också resultatet i tävlingen som ett popularitetstest, som en måttstock på landets ställning i den europeiska opinionen.

Eurovisionparty på ett hotelltak i Tel Aviv.

– Jag är nöjd med Edens femteplats, den var rätt väntad. Det är en fantastisk sång, den var värd vinna. Juryrösterna gick emot oss av politiska skäl, men vi fick telerösterna, folkets röst, säger Cactus Schwartz, 42.

Också Dvir Gichaz, 33, är nöjd med resultatet.

– Under rådande omständigheter ser jag Edens placering som en seger. Med tanke på alla protester och allt politiskt tryck. Hon gjorde ett fantastiskt framträdande med en fin sång, säger han.

Eurovisionparty på ett hotelltak i Tel Aviv.

Adi Ainbinder, 42, har organiserat partyt och är glad över den stora uppslutningen. Hon leder också en Facebookgrupp med 9 000 israeliska ESC-fans som medlemmar.

”Inte representant för regeringen”

– Jag är stolt över Edens insats och upprörd över den brutala behandling hon har fått. En 20-årig flicka som inte är representant för regeringen. Juryns röster var inte professionellt motiverade, säger hon och fortsätter:

– Omröstningen var ett tillfälle för många människor i Europa att uttrycka sitt stöd för Israel. De har svårt att göra sig hörda när protesterna mot oss är så högljudda. Telerösterna visar att många förstår oss.

Eurovisionparty på ett hotelltak i Tel Aviv.

---

Fakta: Svenska folkets röster

Skärmdump på de svenska folkrösterna Eurovision 2024.

---

Fler artiklar för dig