Nyheter

Han kämpade för att vara allas premiärminister - inte bara de kristnas

Scott Morrison berättar om orimliga förväntningar från andra kristna att ta deras parti

Australiens förre premiärminister Scott Morrison berättar om orimliga förväntningar, intolerans – och om vilken stor tillgång den kristna tron var för honom under den tiden.

Under sin tid som premiärminister var Scott Morrison öppen med sin kristna tro. Sedan han avgick 2022 har strålkastarljuset av naturliga skäl inte lyst lika klart över den karismatiske pingstvännen.

I en intervju med Premier Christian berättar han om hur det var för en evangelikal kristen att leda sitt land. Scott Morrison berättar att han möttes av intolerans – men inte enbart från icke troende.

– Under den perioden var jag medveten om att det fanns en ökande fientlighet och brist på tolerans mot kristen tro i samhället, på samma sätt som det är i många länder i västvärlden, säger han.

Att Scott Morrison betonade att kristen tro framför allt är en relation till Jesus togs inte alltid väl emot av alla i ett land där många är katoliker, anglikaner och ortodoxa.

Scott Morrison lyfter också fram att han kände förväntningar från evangelikala kristna, som gick ut på att han först och främst skulle vara deras premiärminister.

Men det sättet att vara ledare ställde han inte upp på. Tvärtom är han är tydlig med att han alltid strävade efter att vara premiärminister för samtliga invånare i landet, och inte bara för kristna.

– Jag försökte vara väldigt noga med detta, förklarar Scott Morrison och gör klart att han som ledare för regeringen ville vara en ledare för alla, för troende såväl som för icke troende.

Ledde genom pandemin

Scott Morrison, som var Australiens premiärminister mellan 2018 och 2022, uttalar sig också om vilken stor tillgång hans kristna tro var under de nästan fyra år han ledde landet.

Han säger till exempel att han inte hade klarat att leda landet genom den påfrestande pandemin covid-19 utan sin trygghet och förvissning om att Gud är med i allt.

– Min kristna tro gav mig en frid och ett lugn och jag kände att jag inte hade blivit inkastad i en uppgift som Gud inte hade förberett mig på, säger Scott Morrison och betonar Guds trofasthet.


Fler artiklar för dig