Inrikes

Flera frihetsberövade efter Eurovision

Det blev stökigt när Eurovision avslutades i Malmö. Flera personer omhändertogs i kaoset kring arenan enligt polisen, som ändå är nöjd med utfallet.

Svensk polis hade laddat upp ordentligt inför de befarade oroligheterna i samband med Eurovision-finalen i Malmö. Och det blev en stökig kväll och natt när propalestinska demonstranter samlades för att protestera mot tävlingen och Israels deltagande.

Utanför Malmö arena, där finalen hölls, fick svensk, norsk och dansk polis bilda en mänsklig kedja för att mota bort uppskattningsvis hundratals personer som samlats och enligt uppgift försökte ta sig fram till området där Eurovisionpubliken stod och köade.

De som inte flyttade på sig frivilligt lyftes bort. I några fall uppger polisen att man möttes av våld och då använde pepparspray.

Hätsk stämning

Stämningen på platsen var stundtals hätsk. Personer som blev bortsläpade ropade bland annat “Fuck the police”, “Shame on you” och ”You support genocide”.

Protesterna utanför arenan hade inte tillstånd.

Även i Dagvattenparken, dit demonstranterna hänvisades, blev stämningen hotfull. Vid flera tillfällen försökte demonstranterna ta sig fram till arenan men trycktes tillbaka av polis.

En person greps misstänkt för våld mot tjänsteman och sju omhändertogs för att de störde ordningen, enligt polisen.

Fler artiklar för dig