En ny verksamhetsplan med tre nya fokusområden samt en ny ordförande. Det hände när EFS samlades till årsmöte under Kristi himmelsfärdshelgen.
Årsmöteskonferensen ägde rum i ett soligt Örebro och missionsföreståndare Kerstin Oderhem berättar med inlevelse om det som nu sker i Evangeliska fosterlandsstiftelsen runt om i landet.
– Det bubblar i alla åldrar i EFS-rörelsen och det finns så mycket av inspiration och engagemang att ta med sig från helgen, berättar hon för Dagen.
Bland allt det som hände lyfter hon fram de tre fokusområden som antogs: sändning, bibelglädje och andliga hem. Dessa anspelar på de behov som finns inom EFS.
– Sändning handlar om att EFS ska finnas på platser i Sverige och i världen där vi behövs. Vi är i grunden en sändande rörelse och vi vill fortsätta att verka i bostadsområden och överallt där människor lever.
– Med bibelglädje menas att vi vill återupptäcka glädjen i barnaskapet i Gud. Samtidigt vill vi uppmuntra till en fördjupning i bibelordet, förklarar Kerstin Oderhem.
Andliga hem, som är det tredje fokusområdet, går ut på att identifiera hur EFS arbetar med kulturfrågorna. Hur blir EFS-föreningarna gemenskaper där man inte enbart firar gudstjänst tillsammans utan även delar livet med varandra?
– Ensamheten är en folksjukdom i vårt land. Det finns ett behov och en längtan inom vår rörelse att jobba mer målmedvetet med att till exempel öppna våra hem för varandra, säger hon.
Dessa tre områden ska EFS arbeta med under de kommande sex åren.
Ny ordförande i EFS
260 ombud deltog i omröstningarna på årsmötet. I övrigt bestod årsmöteskonferensen bland annat av bibelstudier, gudstjänster, mässor och EFS-talks som är inspirerade av så kallade TED-talks.
En ny ordförande valdes också. Han heter Jan Hallquist men är ingen nykomling i EFS-sammanhang utan har suttit i EFS styrelse i fem år. Därmed känner han rörelsen ganska väl.
– Jag har min bakgrund i Svenska kyrkan och tycker det är viktigt att EFS är en missionsrörelse i hela landet. Jag tror på mångfald och anser att EFS har mycket att bidra med med sin lekmannaprofil.
Vem är du förutom detta?
– Jag är 65 år, kommer från Borås och har jobbat som socionom och ekonom. De senaste tjugo åren har jag varit egenföretagare inom organisations- och verksamhetsutveckling. Och nu håller jag på att trappa ned lite, berättar han.
Innebär det att du tänker lägga all din kraft på EFS?
– Ja, så mycket som behövs, säger han med ett skratt.
– Det är viktigt att hålla isär styrelsens uppdrag och EFS som organisation. Jag vill inte styra i detaljer utan låta Kerstin och alla de andra göra sitt jobb.
Fler missionärer
EFS har mission i Tanzania där Carl och Marita Hasselberg jobbar, i Etiopien genom Rebecka och Samuel Folkesten och i Armenien genom Erik Johansson. Och ytterligare en familj är på väg ut.
– Det är Rickard och Emmeli Karlsson Lundmark. De åker i augusti och det är glädjande att skaran av missionärer utökas, säger Kerstin Oderhem.
På söndagen hålls en sändningsgudstjänst där fem nyvigda präster sänds ut för tjänst. Dessa är: Rickard Karlsson Lundmark, Samuel Björling, Albin Norberg, Elias Forsberg samt Lars Gunnar Palm.
---
Fakta: EFS årsmöteskonferens
- Hölls i Brunnsparken i Örebro.
- Temat var att Forma kristna gemenskaper.
- 260 ombud deltog i omröstningarna.
- Totalt var 400 personer på plats.
- EFS har 270 föreningar i Sverige.
- Dessa har cirka 13 000 medlemmar.
---