Nyheter

Billy Graham blir staty i USA:s parlament

Kommer att avbildas med en uppslagen bibel i sin hand

Världens mest kände kristne evangelist Billy Graham ska få en staty uppförd efter sig i USA:s parlamentsbyggnad.

Statyn, som ska avtäckas i veckan som kommer, är tänkt att representera North Carolina. Det är den delstat där Billy Graham föddes och där han bodde under en stor del av sitt liv.

Billy Graham föddes den 7 november 1918 och dog den 21 februari 2018. Han blev alltså 99 år. Han var bondpojken som blev världskänd genom sina kristna väckelsekampanjer runt om i hela världen.

Han predikade omvändelse och att alla människor är älskade av Gud och i behov av att lära känna Jesus som sin frälsare. Han var även andlig rådgivare åt flera amerikanska presidenter.

Enligt representanthusets talman Mike Johnson kommer bland andra Billy Grahams familj att närvara vid det högtidliga tillfället när den drygt två meter höga statyn invigs på torsdag, rapporterar AP.

Det sker i den del av parlamentsbyggnaden som kallas National Statuary Hall, skriver Billy Graham Evangelistic Association, som är den organisation som för dennes arv vidare.

Initiativet till att uppföra en staty av Billy Graham kommer från politikerna i delstaten North Carolina. År 2015 vände de sig med en förfrågan om detta till den kommitté i USA:s kongress som arbetar med frågan.

Bibel i sin hand

Enligt reglerna kan en staty i USA:s parlament, eller Kapitolium som det kallas, enbart komma i fråga för personer som inte längre är i livet. Varje delstat kan ha maximalt två statyer där.

Det är den Charlotte-baserade konstnären Chas Fagan som skapat statyn av Billy Graham. Den föreställer Graham med en uppslagen bibel i sin hand, vilket stämmer väl överens med hur det var när han levde.

Statyn är tillverkad i granit och den är bestruken med en yta av brons. Två bibelversar har graverats in men det sägs inte vilka bibelversar det handlar om, utan enbart att de lyfter fram Grahams tjänst som evangelist.

Billy Grahams staty kommer att ersätta en staty av Charles Aycock, som var North Carolinas guvernör 1901–1905. Denne är kontroversiell eftersom han var en stark motståndare till att svarta skulle få rösträtt.


Fler artiklar för dig