Nyheter

Alf Svensson varnar för nationalism inför EU-valet

“Vi ska se upp för de här partierna, de vill trasa sönder Europa”, säger den tidigare KD-ledaren

Den tidigare KD-ledaren Alf Svensson höll ett mindre brandtal till alla kristdemokrater som nyligen samlades i Västerås, då han varnade för Europas växande nationalistpartier. Samtidigt pekade han ut partikamraten Alice Teodorescu Måwe som den bästa av de svenska kandidaterna.

EU-valet närmar sig med stormsteg och flera opinionsmätningar pekar på att nationalistiska partier på den yttersta högerkanten kommer att växa kraftigt. Om de lyckas väl kan de mycket väl förändra den politiska dynamik som hittills legat till grund för hur EU-politiken utformas, inte minst om de lyckas inleda mer formella samarbeten med mer etablerade högerpartier.

När Kristdemokraterna nyligen träffades för kommun- och regiondagar i Västerås gick partiets veteran Alf Svensson upp på scenen och lyfte ett varningens finger för den framväxande nationalismen.

– Det här är inte en våg av godhet, utan det är en våg av den usla och sämsta nationalism som finns, sa Alf Svensson, något som KD också spridit vidare på sin egen Youtubekanal.

Alf Svensson, f.d. partiledare, Kristdemokraterna.

Trasa sönder

Han fortsatte att nationalism kan vara något sympatiskt och vackert, men det är inte den typen av nationalism som nu sprider sig från land till land i Europa. Alf Svensson lyfte fram länder som Portugal, Frankrike, Tyskland och Belgien som exempel på länder där en farlig form av nationalism fått fäste, där partier som Alternative für Deutschland och Rassemblement national väntas skörda stora framgångar i EU-valet.

– Vi ska se upp för de här partierna, de vill trasa sönder Europa, varnade Alf Svensson.

Hyllade Teodorescu Måwe

Därför manade han sina partivänner i Kristdemokraterna att det stundande valet på allvar. Han valde också att helhjärtat ställa sig bakom partiets egna kandidater.

– Vi har inte haft något val som är så viktigt, och jag tror, att av alla förstanamnen som finns på valsedlarna så är Alice Teodorescu Måwe det bästa namnet, sa Alf Svensson och rev ned ovationer från åhörarna.

Han önskade henne all framgång i valet och lyfte i sammanhanget fram att hon en gång själv levt under politiskt förtryck som barn i det då kommunistiskt styrda Rumänien, samtidigt som han sände ut sitt varningsrop för den nutida högerextremismen.

Inget samarbete

Kristdemokraterna brukar från sina politiska motståndare då och då få en del pikar för att de själva öppnat upp för ett samarbete med ett nationalistiskt parti. Sverigedemokraterna ingick dock inte i Alf Svenssons varning för en nationalistisk högersväng i Europa.

EU-politik är också något annat än inrikespolitik, och Tidösamarbetet har ingen motsvarighet i EU-parlamentet. Under den pågående valrörelsen har Alice Teodorescu Måwe också gjort tydliga markeringar mot SD, exempelvis i en DN-intervju där hon sa att hon inte har något gemensamt med dem.

Kristdemokraternas toppkandidat till EU-valet Alice Teodorescu Måwe (KD) på kontoret i Sveriges riksdag.

---

Fakta: EU-valet

  • Den 9 juni hålls det EU-val i Sverige.
  • Sverige ska då rösta fram 21 representanter som ska sitta i EU-parlamentet.
  • En mandatperiod varar i fem år.

---

Fler artiklar för dig