Nyheter

Unik kristen papyrusskrift från 300-talet auktioneras ut

”Det som finns i denna bok är de tidigaste kända texterna ur två av Bibelns böcker” • Forskare oroliga för att avskrifterna ska hamna i privata händer • Tros bli sålda för motsvarande 32 miljoner kronor.

Drygt 32 miljoner kronor. Det lär den köpare få betala som ropar in en av världens äldsta skrifter i privat ägo vid en auktion i London den 11 juni. De 104 sidorna i den så kallade Crosby-Schøyen-kodexen innehåller Första Petrusbrevet och Jonas bok på koptiska.

Handskriften är nedtecknad under loppet av 40 år av en och samma person vid ett kloster i övre Egypten, enligt analyser. Arken förvaras bakom plexiglas och visades nyligen upp på auktionshuset Christie´s i New York. De kommer att auktioneras ut av Christie´s i London den 11 juni.

Arken upptäcktes i Egypten på 1950-talet och införskaffades av universitetet i Mississippi, USA. År 1988 köptes de av den norska affärsmannen och samlaren Martin Schøyen, som nu auktionerar ut kodexen och andra delar av sin Schøyen Collection, som sägs vara en av världens största privata samlingar av manuskript.

Kodexen var föregångaren till dagens bok. Den bestod av ark av vaxade träplattor, skinn eller papyrus som hade vikts, lagts ihop och bundits samman längs vecket. Arken hade text på båda sidor och skyddades av pärmar. Ordet kodex används oftast om böcker från antiken och medeltiden, till skillnad från bokrullarna under kristendomens första århundraden.

Från åren 250–350

Skriften på arken i den aktuella samlingen är koptisk, och har daterats till någon gång mellan år 250 och 350 efter Kristus.

– Det är just vid den tiden, den övergångsperioden, när papyrusrullarna började överföras till kodex-formen, säger auktionshuset Christie´s expert på manuskript från medeltiden och renässansen, Eugenio Donadoni, till nyhetsbyrån Reuters.

– Så det handlar om böcker, så som vi ser dem. Och det som finns i denna bok är de tidigaste kända texterna ur två av Bibelns böcker.

Det är Egyptens torra klimat som eftervärlden har att tacka för att en handfull böcker från 200- och 300-talet har överlevt till i dag.

– Alla större fynd av kristna manuskript som gjorts på 1900-talet och slutet av 1800-talet gjordes i Egypten just på grund av dessa förhållanden, säger Eugenio Donadoni.

Vill studera den vidare

Att kodexen auktioneras ut nu, och till ett så pass högt pris, gör att kristendomens äldsta källor för en tid hamnar i det internationella blickfånget. Men forskare är oroliga för att skriften ska hamna i privata händer och inte kunna studeras närmare, till exempel med hjälp av den multispektrala bildkamera som avslöjat hittills osynlig text i Dödahavsrullarna. Tekniken kan också visa om skriften ändrats på något sätt.

– Den finns alltid en oro när något säljs ut, att det skulle hamna bakom stängda dörrar och bli svårtillgänglig för forskare, säger Jordan Jones, expert på bibliska texter och arkeologi vid universitetet i Iowa, till Christianity Today.

Även Eugenio Donadoni vid Christie’s i London hoppas att det blir en institution som köper kodexen, enligt tidningen.

Fler artiklar för dig