Nyheter

Sparkade överläkaren: ”Många ber för mig”

Karolinska-läkaren Karin Pettersson talar ut om varför hon inte gjort fel

Karin Pettersson fick nyligen sparken som överläkare och förlossningschef av Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Enligt sjukhuset har hon uppträtt illojalt genom att inte redovisa sina bisysslor.
– Alla mina bisysslor har jag stämt av med min närmaste chef, säger hon till Dagens Nyheter.

Det har stormat kring Karolinska sjukhuset de senaste åren. Först var det Macchiarini-affären där kirurgen Paolo Macchiarini utförde otillåtna operationer med konstgjorda luftstrupar.

Den här gången handlar det om förlossningsläkaren Karin Pettersson, som tvingats sluta på Karolinska i Huddinge, där hon varit chef över förlossningsavdelningen i drygt tjugo år.

I en intervju i DN berättar Karin Pettersson, som är kristen och tillhör Immanuelskyrkan i Stockholm sedan många år, om anklagelserna och hur hon ser på det inträffade.

Vid sidan om sitt jobb på sjukhuset har hon flera andra åtaganden. Enligt en rapport som sjukhusets ledning beställt från en advokatfirma har hon flera bisysslor som arbetsgivaren inte har godkänt.

I rapporten hävdas till och med att hon avsiktligt undvikit att rapportera om alla sina bisysslor. Men Karin Pettersson menar att inget av detta stämmer.

– Jag har aldrig haft för avsikt att dölja någonting. Om det kan få så allvarliga följder så bör man öka kunskapen om regelverket, säger hon till tidningen.

Ordförande i vårdbolag

Ett av de uppdrag som hon inte anmält som en bisyssla är det som ordförande i Immanuelskyrkans vårdbolag. Hon sköter detta uppdrag ideellt på sin fritid och därför är det inte en bisyssla, anser hon.

En annan del av kritiken handlar om att hon ägnat sig åt sina bisysslor på arbetstid, vilket inte är tillåtet. Men inte heller på den punkten håller hon med om kritiken som riktas mot henne.

– Jag har alltid fullgjort mitt uppdrag som sektionschef och överläkare, säger Karin Pettersson. Hon anser att uppgifterna inte har kollats upp tillräckligt noga och hon får stöd av många kollegor.

Instämde i kritik

Men om hon inte gjort sig skyldig till något fel, vad kan då ligga bakom att hon fått sparken? Själv tror hon att det kan ha att göra med det som hände för ungefär ett år sedan.

Då sa många barnmorskor på Karolinska sjukhuset upp sig i protest mot det som de uppfattade som en osund ledarkultur. Hela 87 barnmorskor krävde vid detta tillfälle de högsta chefernas avgång.

Karin Pettersson ställde sig bakom barnmorskornas krav, vilket ledde till att flera chefer, bland andra den dåvarande sjukhusdirektören Björn Zoëga, sparkades.

Har frikyrklig uppväxt

Karin Pettersson är uppväxt i en frikyrkofamilj i Jönköping. Och i den kris som uppkommit är församlingen där hon är medlem och där hon firar gudstjänster och ibland leder gudstjänster, ett stort stöd.

– Jag vet att det är många som ber för mig, säger Karin Pettersson.

Sjukhusets ledning vill inte bli intervjuade, skriver DN. Tillförordnade sjukhusdirektören Patrik Rossi hänvisar i ett mejl till att ”en arbetsrättslig process pågår, och den måste ha sin gång”.

Förhandlingar pågår mellan Stockholms läkarförening och Karolinska sjukhuset. Facket anser att arbetsgivarens åtgärder är oproportionerliga, och att avskedet strider mot lagen. Läkarföreningen kräver att Karin Pettersson får tillbaka sin tjänst.

Sjukhuspersonal demonstrerar mot uppsägningen av Karin Pettersson.



Fler artiklar för dig