Måste en lärare säga till en elev att det är fel att tro att Gud skapade världen på det sätt som beskrivs i Bibeln, och att man måste tro på evolutionsteorin? Ja, menar Skolinspektionen, som anser att grundskolan Mariaskolan i Umeå brutit mot skollagen genom att tillåta båda uppfattningar. Nej, menar rektorn på skolan som hotas av vite på 300 000 kronor.
Senast den 16 augusti i år måste Mariaskolan ”upphöra med att framställa ovetenskapliga ifrågasättanden av evolutionsteorin eller jordens ålder som vetenskapliga” inom skolans profilämne, kristendom. Också i övrigt måste skolan ”upphöra med att undervisa om den kritik som framförts mot evolutionsteorin, och framställa ovetenskapliga ifrågasättanden av evolutionsteorin och jordens ålder som vetenskapliga”, skriver Skolinspektionen i sitt beslut.
En rad andra brister nämns också i beslutet, gällande lärarbehörighet, frånvaroutredningar och den växande skolans lokalsituation.
Men det är undervisningen om jordens och människans utvecklingshistoria som utgör så ”allvarliga missförhållanden” att Umeå Kristna Friskoleförening i förlängningen skulle kunna mista sitt tillstånd att bedriva grundskola.
Undervisar om evolutionsteorin
Vad har då som föranlett hotet om vite?
Skolinspektionens utredning visar att skolans elever får undervisning om evolutionsteorin och vad den går ut på. Och sedan kommer det:
”I undervisningen i ämnet biologi i årskurserna 6–9 presenterar undervisande lärare, tillika rektorn, dock evolutionsteorin som ifrågasatt eller osäker, i stället för att vara den grund för ämnet den ska vara enligt kursplanen i ämnet biologi. Detta görs genom att rektorn i undervisningen presenterar evolutionsteorin som ifrågasatt”, står det bland annat.
Inte heller kristendomsämnet, som är skolans val, slipper kritik. Detta eftersom den undervisningen ska underkastas ”samma krav på vetenskaplighet som undervisningen i övrigt”.
”Av utredningen framgår att två lärare har presenterat kreationistiska argument för berättelserna i Bibeln. Bland annat har argument till stöd för att syndafloden som beskrivs i Bibeln har ägt rum presenterats i ett bildspel med länkar till kreationistiska källor. Rektorn har även presenterat argument om sedimentlager i Grand Canyon som ifrågasätter jordens ålder till stöd för den bibliska berättelsen om syndafloden.”
[ Domstol: Kristen friskola får inte ifrågasätta evolutionsteorin ]
Känner inte igen sig
Föreläggandet bygger på besök på skolan under hösten 2023, och intervjuer med elever, lärare och rektor. Men vare sig skolan eller huvudmannen känner igen hur undervisningen beskrivs i beslutet, eller att skapelseteologi skulle framställas som ett vetenskapligt alternativ till evolutionsteorin.
– Vi är väldigt noggranna och presenterar evolutionsteorin som den är. Och om någon skulle hävda att vi framför kritik mot den i biologiundervisningen måste de först definiera ordet ”kritik”, säger rektor Johannes Axelsson till Dagen.
– För även om evolutionsteorin är den gängse uppfattningen om livets uppkomst, så finns det mycket intern kritik bland evolutionsbiologerna, bland annat mot detta med mutationer och det naturliga urvalet. Jag har uppfattningen att Skolinspektionen saknar kunskap för att avgöra vad som utgör saklig kritik eller inte.
Men framför allt håller vare sig skola eller huvudman med om att skolan måste tillrättavisa elever som har en biblisk syn på skapelsen.
– Att det finns elever som tror att det som står i Bibeln hänt på riktigt målas upp som ett problem som ska motverkas av skolan. Det vänder jag mig mot, med hänvisning till religionsfriheten, säger Johannes Axelsson.
– Vår policy är att undervisningen på lektionstid ska vara saklig och allsidig. Men sedan anser vi inte att det är vår sak att säga till eleverna vad som är sant eller falskt. Det gör vi ju inte med annan kunskap som vi presenterar. Men Skolinspektionen verkar mena att det råder något slags undantag just för evolutionen.
Ekebyholmsskolan
Fallet med Mariaskolan påminner om det som skedde kring Ekebyholmsskolan i Norrtälje kommun för några år sedan, som Dagen skrev om. Då beslutade Kammarrätten att skolan måste ändra sin undervisning i biologiämnet för att visa att evolutionsteorin är den enda vetenskapliga metod som beskriver jordens tillkomst.
Det finns fler likheter. Dels har inspektionen vid Mariaskolan gjorts av samma utredare som i Norrtälje, påpekar Johannes Axelsson. Och dels har han själv suttit i styrelsen för Ekebyholmsskolans ledning, vilket Skolinspektionen noterar i sitt beslut.
– Man målar upp en bild av att jag därför ”borde veta bättre”. Men att jag har haft insyn i ärendet gör att jag är insatt i frågan och därmed har säkerställt att vi undervisar enligt regelverket.
Johannes Axelsson undervisar i biologi på Mariaskolan. På sin fritid är han föreståndare i Umeå Adventkyrka och har varit verksam i föreningen Genesis, som menar sig stå för en biblisk syn på skapelsen. Detta är något som han tror har legat skolan i fatet vid inspektionen.
– Till exempel förklarade inspektören för mig att han tittat på flera timmar av videoklipp från mina föreläsningar i församlingssammanhang. Så jag menar att man bedömt oss utifrån förutfattade meningar, och inte enbart utifrån vad som sagts i undervisningen.
Trots hotet om vite, och trots att han inte håller med om Skolinspektionens kritik, känner Johannes Axelsson tillförsikt.
– Jag känner mig inte alls orolig, utan tror att vi kommer att hitta en väg framåt.
[ Präster ger fördjupad kunskap om big bang ]
Hur ska ni lösa situationen?
– Vi har inte bestämt oss för om vi ska överklaga beslutet eller inte. Däremot kommer vi att träffa Skolinspektionen inom kort och förhoppningsvis få veta vad det är närmare bestämt som de vill att vi ska ändra på. Är det något någon liten sak som lätt kan ändras, och som inte går emot läroplanen, så är vi villiga att göra det.
Vad skulle det kunna vara?
– Till exempel nämner rapporten att det funnits litteratur i biblioteket som handlar om skapelsetro. Om de säger att vi inte får ha det, motiverar varför och hänvisar till någon skrivning, så kan vi ta bort det. Om de vill att vi ska formulera våra provfrågor på ett annat sätt, kan vi göra det. Vi har också funderat på att skriva ett policydokument där vi förtydligar hur vi arbetar med den här frågan. Men det kan ju finnas annat också.
---
Fakta: Mariaskolan i Umeå
- Mariaskolan är en grundskola med kristen profil i Umeå, och har 85 elever från förskoleklass till årskurs 9.
- Skolan grundades 1994. År 2017 hade man nio elever och var på väg att lägga ned.
- Sedan dess har det tillkommit ett tiotal elever varje år. Drygt hälften av eleverna bedöms komma från en kristen familj.
- Huvudman är Umeå Kristna Friskoleförening.
---
[ Debatt: Kristen tro står och faller inte med en viss skapelsemodell ]