Temat för Svenska alliansmissionens årskonferens är ”I rörelse” och sätter fokus på vikten av att nå ut till andra, men också om att låta sig själv bli påfylld.
– För mig handlar det om att inte stagnera, säger Emelie Nordquist.
GULLBRANNA. Det är konferensens andra dag och Emelie Nordquist från Hok har slagit sig ner vid ett bord utanför samlingssalen Skeppet för att ta en förmiddagsfika tillsammans med maken Samuel Nordquist och barnen Frank, 6 år och Livia, 3 år. Barnens farmor Ulla Nordquist är också med. De kom hit i torsdags och ska vara med under konferensens alla fyra dagar.
– Våra barn har längtat efter att få komma hit. Det händer så mycket roligt för dem här, säger Emelie som tillhör Brokyrkan i Hok.
Tidigare under förmiddagen har de deltagit i det traditionella båtracet vid bäcken där barnens egentillverkade båtar tillsammans med ytterligare 102 båtar sjösattes inför en stor publik.
– Vi vann! berättar Frank stolt och visar upp båten som är gjord av bark.
– Ja, åtminstone ett av tävlingsheaten, inflikar pappa Samuel.
Liksom hustrun Emelie uppskattar han alla aktiviteter för barnen och säger att det är en bidragande orsak till att de väljer att komma hit.
– Det är viktigt att man satsar på barnen. De är verkligen duktiga på det här. Här finns något för hela familjen.
Emelie Nordquist har inte funderat så mycket på konferensens övergripande tema men säger att uttrycket ”i rörelse” för henne handlar om att vara i ständig rörelse med Gud.
– För mig innebär det att ha en daglig kontakt med Gud och att relationen inte stagnerar. Precis som med andra relationer behöver den relationen vårdas, inte minst i det samhälle vi lever i.
Samuel håller med.
– Det gäller att inte fastna utan att hela tiden förnyas, säger han och tar en klunk av kaffet som han har köpt i Laholms missionshus popup-kafé Kaffe & Böner.
Årets intensivaste dagar
Några hundra meter bort öppnar Ulf Häggqvist, missionsledare i SAM, dörren till en lokal med skylten ”VIP-rum”. Förmiddagsgudstjänsten har nyss avslutats och han slinker in här för att ta en kopp kaffe medan han växlar några ord med Dagens reporter.
Det är många som vill ha hans uppmärksamhet och han har halvsprungit från barngudstjänsten i Skeppet.
– Det här är årets intensivaste och roligaste dagar. Det är fullt upp från tidig morgon till sen natt, med allt från morgongympa till nattvard, säger han.
Bland de många programpunkterna finns bland annat drygt 20 olika seminarier, en konsert med Samuel Ljungblahd och Bodekull Gospel & Jazz Orchestra och missionsloppet Spring för livet. Temat ”i rörelse” löper som en röd tråd genom hela konferensen.
– Vi har valt det här temat för att vi är en missionsrörelse. Det ligger nära oss. Vi tänker också att församlingen behöver vara i rörelse och gå med sin tid. Vi är kallade att komma till Jesus, vilket betyder att vi behöver sätta oss i rörelse mot honom. Men vi är också sända till världen. Det finns en utåtrörelse i det, säger Ulf Häggqvist och refererar till bilden av en källa med friskt vatten.
– Om vattnet är stillastående blir det dåligt. Därför behöver vi ta emot och ge vidare.
Han fortsätter:
– Vi vill röra oss mot människor i vårt land och i vår värld med evangeliet om Jesus Kristus, på ett sätt som kan fungera i vår tid. Jag hoppas att vi som rörelse får inspiration under de här dagarna och att det blir många goda möten, både människor emellan och med Gud.
Församling för alla generationer
Ett av fredagens seminarier har rubriken ”Spaning SAM”, där Mikael Celinder och Anna Ahlström berättar om den fortbildning som pastorer och ungdomsledare i SAM och SAU under året deltagit i med uppdraget att intervjua församlingsmedlemmar i olika åldrar.
Fortbildningen ”Fäste för en tro på glid” har utgått från rubrikerna Gemenskap, Gudstjänst samt Kyrka & samhälle och intervjuerna har gjorts med personer i åldersgrupperna Unga vuxna (18–35 år), Familjeåldern (36–55 år) och Äldre (56 +). I fortbildningen ingår även en enkätundersökning utifrån cirka 40 SAM-församlingar. En av huvudfrågorna har varit hur man blir en församling för alla generationer.
Resultatet av undersökningen är fortfarande inte helt klart, men Mikael Celinder bjöd åhörarna i den fullsatta lokalen på ett antal intressanta ”spaningar” utifrån de intervjuer som genomförts. Han konstaterade bland annat att många av de föräldrar som deltagit i undersökningen uttryckt en tacksamhet över församlingens arbete för barn, men att det också är tydligt att många i denna kategori knappt deltar i gudstjänsterna längre, eftersom de är med sina barn, kanske i något angränsande lekrum. Vissa har inte varit med under gudstjänsterna på flera år.
– Ett observandum och en spaning från mig är att det här kanske är en grupp vuxna vi behöver ta hand om, säger Mikael Celinder.
Stor barnkonferens
Parallellt med den ordinarie årskonferensen pågår en barnkonferens för alla barn upp till 9 år. Under barngudstjänsterna deltar Hedvig och hennes kompis Ugglan. Barn i åldrarna 10–12 har ett specialanpassat program under parollen ”Tio12 på konferens”, med roliga lekar, tävlingar och pyssel.
Signe Nilsson från Lammhult är ett av alla barn som verkar trivas på årskonferensen. Hon är här tillsammans med mamma Beatrice och pappa Mårten liksom syskonen Ines, 4 år och Alice 2 år. Det bästa enligt Signe är ”att hoppa och studsa” på Gullbrannagårdens lekplats och studsmattor. Hennes mamma Beatrice Nilsson ser mest fram emot lördagens ombudsmöte.
Även i år håller även Svenska alliansmissionens ungdom, SAU, sin årskonferens tillsammans med SAM. För alla ungdomar erbjuds Ung Tro på konferens med egna samlingar, till exempel ”grill & chill” och nattkafé.
Jakob Winberg som är generalsekreterare för SAU tycker det är viktigt att mötas och påminna varandra om att våra liv är uppkopplade till en större berättelse i och med tron på Jesus.
För honom handlar årets tema ”i rörelse” om utmaningen i att vara på rätt våglängd i mötet med en ung generation.
– Jesus Kristus är densamme i går, i dag och i evighet, men vi behöver hitta ett språk som fungerar för vår tid. En annan utmaning är att få människor att bli överlåtna över tid.
– Jag hoppas att de här dagarna kan sätta oss i rörelse och att vi kan ta ut en ny riktning, säger han.