Nyheter

Tusentals demonstrerade på Eurovisionsnatten – fick använda pepparspray

Demonstrationerna ska mestadels ha gått lugnt till • Men polisen avlägsnade personer under dagen – och använde pepparsprej under kvällen • Israels Eden Golan vidare till söndagens ESC-final

Tusentals antiisraeliska demonstranter fyllde under torsdagen Malmös gator. Det mesta gick lugnt till vid den tillståndsgivna demonstrationen på eftermiddagen, rapporterar Sydsvenskan. Spontana demonstrationer på kvällen var mer känsloladdade, enligt P4 Malmöhus.

Enligt polistillståndet väntades uppemot 30 000 deltagare, men polisen uppger att det var det drygt 10 000 personer som deltog i marschdemonstrationen mot Israels medverkan i Eurovision Song Contest, skriver Sydsvenskan. Marschen gick under torsdagseftermiddagen mellan Stortorget och Mölleplatsen.

Bland demonstranterna skådades klimataktivisten Greta Thunberg, iklädd en Palestinasjal. Ett antal personer fick i samband med demonstrationen avlägsnas, uppger polisen, rapporterar Sydsvenskan. Annars uppges manifestationen ha förlöpt utan några ordningsproblem.

– Det har varit lugnt, vi har haft en god dialog med arrangören, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisens ledningscentral, till tidningen.

Polisen använde pepparsprej

Utöver den stora tillståndsgivna demonstrationen utbröt ytterligare några propalestinska demonstrationer i Malmö under torsdagen. P4 Malmöhus rapporterade sent på torsdagskvällen att en demonstration som då ännu pågick hade präglats av ”lite hetare känslor”.

Polisens presstalesperson Patric Fors säger till Sydsvenskan att ”något hände” strax före tiotiden på kvällen:

– Då fick polisen använda pepparsprej för att freda polispersonal där. Det är oklart hur mycket och hur många som blivit träffade. Men det är ingen som varit omhändertagen och sedan lugnade det ner sig och demonstrationståget kunde fortsätta.

Manifestation för Israel

Även till stöd för Israels medverkan i Eurovision Song Contest ägde en manifestation rum i Malmö under torsdagskvällen. Enligt polisen deltog cirka 120 personer i manifestationen på Davidhallstorg, skriver Sydsvenskan.

Initiativtagaren Jehoshua Kaufman har tidigare sagt till Dagen att han hoppas att den israeliska ESC-delegationen ska veta att ”det är några som tycker att det är roligt att de är här”.

Vidare till final

Den israeliska artisten Eden Golan gick på torsdagen vidare från Eurovisionsemifinalen och kommer än en gång att uppträda i Malmö arena, i finalen på söndag.Även då väntas antiisraeliska demonstrationer i Malmö.

Fler artiklar för dig