Nyheter

Timbrochefen: Gör om S:ta Clara till nattklubb – ”är helt tom på folk”

Fredrik Kopsch på tankesmedjan Timbro får kraftfullt mothugg efter sitt förslag.

Mothuggen står som spön i backen när Timbrochefen Fredrik Kopsch i sociala medier föreslår att S:ta Clara kyrka ska göras om till nattklubb eftersom den i dag står ”helt tom på folk”. Bland annat reagerar Aftonbladets nyhetskolumnist Oisín Cantwell och Liberalernas partisekreterare Jakob Olofsgård.

Redan förra våren frågade sig Fredrik Kopsch, chefsekonom på näringslivets tankesmedja Timbro, i sociala medier varför alla gamla kyrkor i Stockholm inte revs för att ge plats åt bostäder. Den gången orsakade han en smärre storm på Twitter, som plattformen X då ännu hette. Det inlägget var reklam för ett kommande seminarium om bostadsbyggande.

Nu, nästan på dagen ett år efter det drastiska rivningsförslaget, har Fredrik Kopsch på nytt kastat in en brandfackla på X: ”Tänk er Klara kyrka som nattklubb. En plats i centrala Stockholm som i dag är helt tom på folk.” Som ett sätt att ”återför[a] livskraft till staden” föreslår han att ”några kyrkor” ska byggas om till nattklubbar, kaféer och saluhallar.

”Gå gärna på en morgonbön”

Knappt hade Fredrik Kopsch hunnit lägga ut inlägget innan de kritiska svaren stod som spön i backen. Några axplock:

”Låter som att du aldrig har besökt Klarakyrkan”, skriver Aftonbladets nyhetskolumnist Oisín Cantwell.

”Den är inte tom. Full av liv. Hjälper människor som faller mellan stolarna i samhällets utanförskap. I synnerhet de som kämpar med alkoholen och drogerna. Civilsamhället som bäst. Gå gärna på en morgonbön, då fattar man”, skriver Liberalernas partisekreterare tillika pastorn Jakob Olofsgård.

Journalisten och aktivisten Nuri Kino skriver att kyrkan, utöver mässor, har ”en massa viktig social verksamhet, varje dag”, och uppmanar Kopsch att höra av sig till kyrkan för att få mer information.

Nuri Kino, aktivisten och journalisten som inte är rädd för att vara på plats där det är krig.

”Vad håller ni på med?”

Fredrik Kopsch är inte den ende Timbromedarbetare som i dagarna föreslagit att kyrkor ska göras om till nattklubbar. Häromdagen frågade sig Rutger Brattström, projektledare inom ideologi på Timbro, om inte fler kyrkor borde säljas när Svenska kyrkan tappat mer än en femtedel av sina medlemmar sedan millennieskiftet: ”Det är ju ofta trevliga lokaler som hade kunnat användas till annat – bra akustik för till exempel nattklubbar.”

Inläggen från Kopsch och Brattström har fått den moderate riksdagsledamoten Stefan Olsson, som beskriver sig som en ”en stor vän av Timbro”, att på X fråga tankesmedjan: ”Vad håller ni på med?”

Fredrik Kopsch svarar honom att idén om att kyrkor ska omvandlas till nattklubbar ”inte [är] ett förslag i bemärkelsen att staten borde se till att det händer. Svenska kyrkan får som ägare göra vad de vill med sina kyrkor.” Men om Svenska kyrkan väljer att sälja en kyrka ”så bör den nya ägaren få ha vilken verksamhet de vill i byggnaden”, skriver Timbrochefen.

”Kommer gärna förbi”

S:ta Clara kyrka är känd för sin omfattande sociala verksamhet bland Stockholms utslagna. Kyrkbänkarna är ofta fyllda till sista plats på söndagar.

Nu verkar det som att Fredrik Kopsch planerar att besöka S:ta Clara kyrka för att se verksamheten: ”Jag kommer gärna förbi nån måndag framöver”, skriver han till Nuri Kino.

Fler artiklar för dig