Nyheter

Øyvind Tholvsen till Dagens ledarsida

EFK-profilen fortsätter ha ”båda fötterna mitt i det som är församlingsverkligheten”

Pastorn och EFK-profilen Øyvind Tholvsen blir ledarskribent i Dagen. Samtidigt fortsätter han tjänsten som föreståndare i Lugnetkyrkan i Falun.

Det är en självbetitlad nyhetsnörd som är på väg att ansluta sig till Dagens ledarredaktion. I sommar skriver Øyvind Tholvsen sin första ledarartikel i den här tidningen.

– Jag har alltid läst mycket nyheter, både svenska och norska. Att ha Bibeln i den ena handen och tidningen i den andra blir ett spännande sätt att förstå både samtiden och hur evangeliet kan förändra i vår tid, säger han.

Som tidigare gästkrönikör i Dagen är Øyvind Tholvsen för många av tidningens läsare ett känt namn. Sedan början av 2000-talet har han i olika former arbetat med frågor om Evangeliska frikyrkans långsiktiga utveckling. Ibland har han kallats ”EFK:s Hans Rosling”, efter professorn som blev världskänd för sin förmåga att på ett intresseväckande sätt presentera statistik.

Fötterna mitt i församlingsverkligheten

Många analyser av frikyrkornas utmaningar har genom åren varit kritiska, menar Øyvind Tholvsen, och framhåller att det som komplement behövs analyser som också täcker in ”möjligheterna och det goda i vårt arv”.

– Där tror jag att jag att jag kan vara en röst som har med båda dessa saker: både de kritiska analyserna och de goda exemplen på möjligheter.

Sedan 2019 är han pastor och föreståndare i Lugnetkyrkan i Falun, en tjänst som han kommer att stå kvar i till 80 procent.

– Att jag som ledarskribent har kvar båda fötterna mitt i det som är församlingsverkligheten tror jag är bra, säger han.

”Utmärkt komplement till våra andra röster”

Dagens opinionsredaktör Frida Park är mycket glad över rekryteringen av Øyvind Tholvsen.

– Han en uppskattad röst som också bidrar med ett eget perspektiv på viktiga frågor inom kyrka och gentemot samhället. För Dagen är det viktigt att vandra nära församlingsrörelserna och kunna bidra med verktyg i de processer och utmaningar man står inför. Här blir Öyvind Tholvsen ett utmärkt komplement till våra andra röster på ledarredaktionen, säger hon.

Frida Park

Øvyind Tholvsen avlöser den nuvarande ledarskribenten Lennarth Hambre, som efter ett par år på Dagens ledarredaktion nu börjar trappa ner för att i sommar avsluta sin tjänst.

– Det finns få som med sådan självupplevd erfarenhet och trovärdighet har kunnat skriva om ledarskap och att vara församling, som just Lennarth Hambre. Vi vet att våra läsare uppskattar när vi på ledarplats skriver om församlingsnära frågor, inte minst från alla de vällästa texter som Lennarth skrivit under sina år som ledarskribent, säger Frida Park.

Opinionsredaktören tillägger:

– Vi är så tacksamma för att ha haft honom hos oss den här tiden.

---

Fakta: Øyvind Tholvsen

  • Aktuell: Blir ledarskribent i Dagen på deltid med start under sommaren. Fortsätter samtidigt som föreståndare i Lugnetkyrkan i Falun.
  • Familj: Hustrun Marit och tre barn, varav två utflugna.
  • Bor: I Falun.
  • Fritid: Stort idrottsintresse, numera som åskådare och tidigare utövare.

---

Fler artiklar för dig