Nyheter

Kristen man välte satanistisk staty – kan dömas till fängelse för hatbrott

”När jag såg denna hädiska staty blev jag ursinnig”, förklarar Michael Cassidy

En ovanlig juridisk process pågår just nu i USA där en kristen man kan få fem års fängelse för att ha vält omkull en staty som satts upp av ett satanistiskt samfund.

Det var strax innan jul som den 35-årige Michael Cassidy valde att agera mot vad han ansåg var en hädisk installation. Det var samfundet ”The Satanic Temple” som hade fått tillstånd att sätta upp ett altare inne i Iowas delstatsparlament, föreställande gudomen Baphomet som ofta används inom satanismen.

Diskussionen om lämpligheten hade pågått ett tag, inte minst eftersom det sataniska altaret placerats i närheten av en julkrubba, och till sist rann det över för Michael Cassidy.

– När jag såg denna hädiska staty blev jag ursinnig. Guds ord är vad mitt samvete utgår ifrån, inte några byråkratiska dekret, så jag valde att agera, sa han strax efter händelsen, enligt BBC:s rapportering.

Hatbrott och fängelse

Samfundet som fått tillstånd att sätta upp statyn svarade snabbt med att begära skadestånd. Men sedan har en åklagare också klivit in och driver en juridisk process för att få händelsen att bli klassad som ett hatbrott. Michael Cassidy riskerar nu fem års fängelse.

Nu försöker hans advokater att få åtalet upphävt, och vill snarare vända på perspektivet där man menar att det i själva verket är deras klient som är utsatt för ett hatbrott från delstaten Iowa.

– Vi menar att delstaten på ett unikt sätt utsätter vår klient för ett hatbrott på grund av hans religiösa uppfattning, säger advokat David Younts, enligt Christian Post.

Han argumenterar för att Michael Cassidy i själva verket agerat för att skydda Iowas befolkning från en gruppering som medvetet använde en hatsymbol för att reta upp människor.

Förutom det förstörda altaret inne i delstatsparlamentet har rörelsen utsatts för ännu ett attentat, då en man kastade in en brandbomb i en av deras lokaler.

Inte satansdyrkan

”The Satanic Temple” beskriver sig själva som satanister men de betonar samtidigt att de inte bokstavligt tror på satan och att de inte ska förväxlas med den mer historiskt kända rörelsen ”Church of Satan”. Snarare är det här en gruppering som bör betraktas som religionskritiker och som använder sig av en kraftfull och provocerande symbolik för att nå ut med sitt budskap att minska det kristna inflytandet över politik och samhälle. Exempelvis har de retat upp många konservativa kristna genom att sätta upp sin egen satanistiska abortklinik, vilket i själva verket snarare får ses som någon form av rådgivning via telefon.

---

Fakta: Satanism

  • Satanism är en mycket spretig tradition, där det i modern tid poppat upp olika rörelser.
  • På 1960-talet startade amerikanen Anton LaVey samfundet ”Church of satan” och skrev samtidigt en egen satanisk bibel, vilket är något av startskottet för satanism i modern tid.
  • I få fall finns det satanister som säger sig tillbe satan som person, men mer vanligt är att satanism i grunden är ett ateistiskt fenomen där man snarare predikar egoism eller använder begreppet för att föra fram religionskritik.

---

Fler artiklar för dig