Nyheter

Israel favorittippat - men israeler tvivlade på seger

Israel har seglat upp som en av storfavoriterna inför finalen i Eurovision. Men israeliska fans tror ändå inte på seger – av politiska skäl.

TEL AVIV. Israels deltagande i Eurovision är politiskt laddat i år. Med demonstrationer för och emot i Malmö där finalen avgörs på lördagskvällen.

Och israeliska fans kommer att sitta klistrade framför tv-skärmarna. Eurovision Song Contest (ESC) är stort i Israel, nästan lika stort som i Sverige.

Nu ligger israeliska Eden Golan överraskande tvåa på topplistan bland favoriterna inför finalen. Detta enligt sajten Eurovision Worlds sammanställning av oddsen hos olika spelbolag.

Tror på politik bakom röstandet

Israeliska fans tror att det ligger politik bakom röstandet, både bland dem som stöder Israels bidrag och bland dem som inte gör det. Enligt fansen har Israel folkets stöd – men de tror inte att det kommer att räcka när också jurymedlemmars röster vägs in i slutresultatet.

– Jag tror inte att vi vinner eftersom det politiska klimatet är svårt. Men vi har goda chanser att komma bland de fem första. I finalen har vi inte bara teleröster utan också juryröster som jag tror kommer att vara klart mot oss, säger Adi Ainbinder, 42, som leder en Facebookgrupp för israeliska ESC-fans med 9 000 medlemmar.

– Ett 50-tal av mina vänner avbeställde sina resor till Malmö av säkerhetsskäl. Men några vänner reste dit och jag är orolig för dem. Vi har bestämt att vi ska ha kontakt vissa tider varje dag så att jag ska veta att de är i säkerhet, säger hon.

Hon påpekar samtidigt att hennes vänner i Malmö säger att de känner sig säkra på grund av det stora polispådraget och att “Sverige verkligen gör allt för att de ska känna sig trygga”.

Adi Ainbinder har en Facebookgrupp med 9 000 israeliska Eurovisionfans som medlemmar.

Varm vän av Sverige

Adi Ainbinder är som många andra israeliska ESC-intresserade också en varm vän av Sverige. Hon berättar att hon engagerade sig i tävlingen när Charlotte Perrelli vann finalen i Israel 1999 – och att Perrelli fortfarande är en av hennes stora favoriter.

– Vi är ett stort gäng som träffas för att titta på Eurovision. Vi ser också på svenska Melodifestivalen varje år, säger hon.

Sedan det italienska public servicebolaget RAI avslöjat att Israel i semifinalen fick 39 procent av rösterna i Italien, långt före tvåan, är israelerna optimistiska. Men det handlade om teleröster, i finalen tillkommer juryröster från de olika länderna.

Också Alon Amir, Israels ledande Eurovisionexpert som brukar kallas landets “Mr Eurovision”, tror att politik kommer att påverka röstandet.

– ESC är ju egentligen bara en musiktävling, men det är mycket politik i år. Många teleröstare över hela Europa kommer säkert rösta på Israel. Det är en politisk röst, ett sätt för många att uttrycka sitt stöd för Israel i det här spända läget, säger han och fortsätter:

– Så vi vinner troligen folkets röst. Men jag tror inte att jurymedlemmar kommer rösta så. De är rädda för att rösta på Israel på grund av alla hatmejl de skulle få. Jag får själv massor av hatmejl varje gång jag ger en intervju till europeiska medier, säger han.

Alon Amir är Israels ledande ESC-expert och landets "Mr Eurovison".

Full av beundran för produktionen

Alon Amir har varit talesperson för Israels delegation i Eurovision flera gånger, han har varit domare i Melodifestivalen i Sverige och andra länder – och han har skrivit två böcker om Eurovision.

Han berättar att han har varit i Sverige ett 30-tal gånger och har många nära vänner – med Carola i spetsen – i den svenska schlagervärlden. Han kallar Sverige sitt “andra hem”. Han säger att han är full av beundran för SVT:s produktion i Malmö och för programledarnas insatser.

– Eurovision är viktigt för Israel eftersom vi är ett litet land. Vi ser omröstningarna som ett mått på hur omtyckta vi är. Samtidigt brukar politiken inte spela in, skickar vi en bra låt hamnar vi högt i finalen, säger Alon Amir.

Fler artiklar för dig