Nyheter

Tiotusentals väntas demonstrera mot Israel i Malmö

Historisk polinsats under Eurovision Song Contest i Malmö

Uppemot 30 000 deltagare kommer under torsdagen att marschera mot Israels medverkan i Eurovision Song Contest. Bland deltagarna väntas personer som reser till Malmö genom den våldsbejakande vänsterextremistiska organisationen AFA:s tillfälliga resebyråverksamhet.

Med hänvisning till Israels pågående krigföring i Gaza försöker antiisraeliska demonstranter in i det sista stoppa landets medverkan i musiktävlingen. Störst väntas demonstrationerna bli på torsdag och lördag, då Israels artist Eden Golan går upp på scenen i Malmö arena för att framföra bidraget ”Hurricane” i den andra semifinalen och, om hon går vidare, finalen.

Enligt polistillståndet, som utfärdats till Kommunistiska partiet Malmö, väntas torsdagens och lördagens marscher locka uppemot 30 000 deltagare. Vid fyratiden på eftermiddagen respektive dag inleds demonstrationsmarschen, som ska gå från Stortorget till Mölleplatsen. Där väntar sedan framträdanden, bland andra av artisterna Mikael Wiehe, General Knas och poeten Athena Farrokhzad.

AFA anordnar bussresa

Under varumärket ”Falastin Express” anordnar den våldsbejakande vänsterextremistiska organisationen AFA:s avdelning i Stockholm en bussresa tur och retur för personer som vill delta i demonstrationerna. Enligt de regler som AFA presenterar i sin marknadsföring får endast myndiga demonstranter följa med till Malmö; omyndiga släpps ombord på bussen bara om de dyker upp ”i målsmans sällskap”.

Talespersonen för nätverket Stoppa Israel, vänsterpartisten Yomm Kadoura, har sagt till TT att deltagarna kommer att ”protestera fredligt och solidariskt” och att det inte finns någon anledning till oro:

– Vi kommer inte skapa kaos, utan vi har ett mål att bojkotta Israel och ha egen kulturfest.

Manifestation till stöd för Israel

Kring samma tidpunkt som torsdagens marschdemonstration mot Israels medverkan i Eurovision Song Contest beräknas vara framme vid Mölleplatsen, sextiden på kvällen, inleds en manifestation på Davidhallstorg till stöd för Israels medverkan. Initiativtagaren Jehoshua Kaufman hoppas att den israeliska Eurovisiondelegationen ska höra talas om manifestationen.

Malmö inför Eurovision 2024.

– De ska i alla fall veta att det är några som tycker att det är roligt att de är här. Det kan ju kännas bra för dem att veta att det inte bara är negativt, har han sagt till Dagen.

Historisk polisinsats

Vid sidan av risken för demonstrationer som urartar är terrorhotnivån i Sverige sedan tidigare hög: en fyra på en femgradig skala, enligt Säkerhetspolisens bedömning.

För att kunna klara av sin uppgift att upprätthålla den allmänna ordningen och säkerheten får polisen i Malmö förstärkning från övriga delar av Sverige – och därtill Norge och Danmark – i det som väntas bli en av de största polisinsatserna i Sveriges historia.

Utöver de tiotusentals demonstranterna beräknas 100 000 Eurovisionentusiaster under veckan välla in i Malmö, en stad som i vanliga fall befolkas av 360 000 invånare. Det innebär att befolkningen i Sveriges tredje största stad tillfälligt växer med mer än en fjärdedel.

Fler artiklar för dig