Utrikes

Israel: Vi öppnar en av gränsövergångarna

Israel säger sig öppna gränsövergången Kerem Shalom mot Gaza, som stängdes efter Hamas raketattack i helgen. Från omvärlden höjs krav på att även gränsövergången i Rafah ska öppnas, så att hjälpförsändelser kan passera.
De israeliska anfallen har fortsatt inför en ny dag av förhandlingar i Kairo.

Israeliska stridsvagnar rullade på tisdagen in vid gränsövergången i staden Rafah, där lastbilar med hjälp under en tid har kunnat komma in i det krigshärjade området från Egypten. Hjälporganisationer larmar om ett tvärstopp för stödet till Gazas civilbefolkning.

– Gränsövergångarna som har stängts måste öppnas. Det är oacceptabelt att de hålls stängda, sa USA:s regeringstalesperson Karine Jean-Pierre vid en presskonferens på tisdagen.

Tidigt på onsdagen meddelade dock Israel att övergången Kerem Shalom, som i söndags stängdes helt med hänvisning till att israeliska soldater dödats i en granatattack där, skulle öppna för hjälpsändningar.

Fortsatta bombningar

Israel säger sig ha tagit över gränsövergången i den hårt pressade Gazastaden Rafah efter att ha fått uppgifter om att den användes för terrorsyften. Den israeliska militären gör gällande att granatattacken mot Kerem Shalom kom därifrån.

Vid sidan av detta har Israel fortsatt att flygbomba Gazaremsan och särskilt Rafah med omnejd, även under natten till onsdag. Israel hävdar att ledare inom terrorstämplade Hamas gömmer sig i staden, som sedan flera månader tillbaka är tillflyktsort för fler än en miljon invånare. Detta då den israeliska militären under krigets gång har uppmanat dem att söka sig dit.

USA bedömer att Israels framryckning i Rafah är begränsad och meddelar att Israel också har sagt att den ska förbli det. Förhandlingar om en vapenvila ska återupptas i Kairo under onsdagen.

Extremiströrelsen Hamas lät häromdagen meddela att den kunde acceptera ett avtal – vilket väckte glädje bland civila i Gaza – men villkoren för det man sa sig kunna acceptera uppgavs från annat håll skilja sig från det förslag som låg på bordet.

Stötestenen uppges vara hur länge vapenvilan ska vara, med olika tolkningar av hur den ska leda till ett ”hållbart lugn”.

---

Fakta: Gazakriget

  • Den islamistiska extremistgruppen Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober förra året. Omkring 1 150 personer beräknas ha fallit offer för terrorattacken, merparten av dem civila, och fler än 200 personer togs gisslan.
  • Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat området ihållande och gått in med markstyrkor i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas.
  • Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har närmare 35 000 människor dödats i israeliska anfall i Gaza sedan krigsutbrottet. Stora delar av områdets bebyggelse har jämnats med marken och hjälporganisationer larmar om svår hungersnöd.
  • Omkring 100 personer hålls enligt Israel fortfarande gisslan av Hamas. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.

---

Fler artiklar för dig