Nyheter

Etikprofessor på kristen högskola: Skaffa färre barn, helst inga alls

Susanne Wigorts Yngvesson sticker ut hakan då hon för klimatets skull uppmanar Svenska kyrkan att verka för barnlöshet genom att dela ut kondomer efter gudstjänsterna.

Svenska kyrkan borde börja dela ut kondomer efter gudstjänsterna för klimatets skull, eftersom minskat barnafödande är den mest effektiva klimatåtgärden. Förslaget - som kan läsas som ett tillspetsat debattinlägg - kommer från etikprofessor Susanne Wigorts Yngvesson på ledarplats i Kyrkans tidning.

Att man i Svenska kyrkan tar klimatproblemen på allvar är tydligt. Målet är att kyrkans egen verksamhet ska bli klimatneutral till år 2030, enligt den handlingsplan som antagits, och nu diskuteras för fullt hur det här ska gå till.

Susanne Wigorts Yngvesson, professor i etik vid Enskilda Högskolan Stockholm, konstaterar i en ledartext i Kyrkans tidning att mycket fokus har lagts på att diskutera vad man ska äta, hur man ska resa samt hur kyrkan ska hantera sin skog. Inte minst har det i kyrkan varit en het debatt om man får flyga eller inte.

Men det här perspektivet är för snävt, menar hon, och väljer därför att lyfta in två helt andra frågor som skulle ge mycket större effekt när det gäller att minska klimatavtrycken, nämligen bilresor och barnafödande.

Föd inga barn

Susanne Wigorts Yngvesson noterar att ingen i Svenska kyrkan höjer sin röst för ett bilfritt samhälle, trots att det skulle ge stor effekt för klimatavtrycken. Men främst verkar hon intresserad av att predika barnlöshet, den mest effektiva klimatåtgärden av alla.

”Om man i Svenska kyrkans färdplan enbart fokuserar på åtgärder för klimatomställning så borde väl den mest angelägna satsningen vara att föda färre barn, helst inga alls”, skriver hon.

”Det kommer förstås att få dramatiska konsekvenser på andra sätt, men med fokus på klimatåtgärder i nödläget är det väl rimligt? Om detta ­säger ingen något, trots att debatten är högljudd.”

Förslag: Kyrkan kan dela ut kondomer

Så i brist på andra förslag från kyrkligt håll väljer Susanne Wigorts Yngvesson att själv komma med några idéer på hur Svenska kyrkan ska kunna bidra till att det föds färre barn. En åtgärd menar hon skulle kunna vara att dela ut kondomer efter gudstjänster eller konserter. Förslagsvis skulle man kunna ha Svenska kyrkans logga på kondompaketet och lägga till uppmaningen att tänka på färdplanen för klimatet. En annan idé hon delar med sig av är att dela ut premier till anställda som inte skaffar barn.

Om förslagen ska tas på allvar eller bara ses som ett försök att provocera fram en debatt är svårt att veta. Men Susanne Wigorts Yngvesson är i alla fall tydlig med att barnbegränsning borde vara en del i kyrkans handlingsplan i arbetet med att uppnå klimatneutralitet.

Rekordlågt barnafödande

Förslaget om att Svenska kyrkan ska agera för att färre barn föds kommer i en tid då barnafödandet i Sverige redan ligger på historiskt låga nivåer, med 1,5 barn per kvinna. Så i den allmänna samhällsdebatten har många snarare valt att höja sin röst åt motsatt håll och pläderar för att det snarare behöver födas fler barn för att vi i Sverige på sikt ska kunna upprätthålla vårt välfärdssamhälle.

---

Fakta: Färdplan för klimatet

  • Svenska kyrkan har antagit en färdplan för klimatet, med målet att kyrkans verksamhet ska vara helt klimatneutral år 2030.
  • För att klara av detta så tänker man gå fram i olika etapper, för att steg för steg kapa sina utsläpp.
  • Mycket av debatten har handlat om hur mycket man får flyga, där målet är att minska flygandet rejält.

---

Fler artiklar för dig