Nyheter

Elise Lindqvist-priset till Ankarstiftelsens grundare

Prismottagaren Börje Erdtman: Det bästa är att släppa in Jesus. Då far alla helvetets krafter ut.

Ankarstiftelsens medgrundare Börje Erdtman är mottagare av Elise Lindqvist-priset 2024.
– Han gör ett strålande arbete på fängelserna i Colombia, säger prisutdelaren Elise Lindqvist.

Prisutdelningen ägde rum i måndags på Claragården i Stockholm. I närvaro av ett trettiotal gäster tog Börje Erdtman emot priset för sitt mångåriga arbete i Colombia. För musiken stod artisterna Roland Utbult och Per-Erik Hallin.

– Börje Erdtman är en av de personer som jag uppskattar mycket eftersom han inte skryter över hur mycket han har gjort. Jag hoppas att alla ska få höra om honom och hans arbete för utsatta människor, säger prisutdelaren Elise Lindqvist till Dagen.

Börje Erdtman var 1996 medgrundare till organisationen Ankarstiftelsen, som utifrån kristen människosyn och värdegrund arbetar med utsatta människor i Sydamerika, främst i Colombia och Brasilien.

– Han gör ett strålande arbete på fängelserna i Colombia när han möter människor som i stort sett är livsfarliga. Jag undrar: Hur kan vi förverkliga det sättet att arbeta här i Sverige också? säger Elise Lindqvist.

Tacksam mottagare

Börje Erdtman berättar för Dagen att fler än 10 000 fängelsefångar i Colombia förra året omvände sig och blev frälsta genom Ankarstiftelsens arbete.

– Det är ett erkännande naturligtvis att få priset. Det får man vara tacksam för, särskilt när det är en så fin människa som Elise Lindqvist som uppskattar arbetet, säger han.

Nu hoppas han att priset ska bidra till att Ankarstiftelsens metod för rehabilitering av fångar ska få mer uppmärksamhet.

Hur vill du beskriva metoden?

– Många av de människor som är riktigt destruktiva är fyllda av ondska. Och då är det bästa att släppa in Jesus. Då far alla helvetets krafter ut ur dem. Det är inte politiskt korrekt att säga i Sverige, men jag menar att det är så vi behöver arbeta för att dessa människor ska bli förvandlade. Det finns hopp för alla.

För sitt arbete med i Colombias fängelser har Börje Erdtman tidigare mottagit flera utmärkelser. Bland annat har fått medalj den colombianska senaten.

Elise Lindqvist-priset instiftades i samband med Elise Lindqvists 80-årsdag 2016 och delas årligen ut till någon som genom sitt arbete främjar och skyddar utsatta människor.

”Fortsätter så länge benen går”

Prisutdelaren Elise Linqvist själv är välkänd för sitt mångåriga engagemang för prostituerade kvinnors situation.

– Börje och jag har samma känslor för människor i nöd. Vi är båda till åren komna, men vi pratade om det vid prisutdelningen, att vi ger oss inte, vi fortsätter så länge benen går, säger Elise Lindqvist.

Fler artiklar för dig