Nyheter

Efter cyberangreppet mot Svenska kyrkan: Pressas på pengar igen

Hackergrupp hotar läcka information om de inte får begärd lösensumma före 21 maj.

Efter cyberangreppet på Svenska kyrkan förra året försöker nu någon med ännu ett utpressningsförsök, med hot om att publicera saker de kommit åt online om inte en lösensumma betalas in före 21 maj.

Det var i november 2023 som den första stora cyberattacken mot Svenska kyrkan gjordes, vilket bland annat ledde till att stora delar av kyrkans digitala verksamhet slogs ut. Bakom attacken har en hackergrupp pekats ut och deras syfte har hela tiden varit att utpressa kyrkan på pengar. Det tog flera månader innan Svenska kyrkan lyckades avvärja hotet och få igång sina system igen.

Men därmed är problemet inte ur världen. Nu kommer nyheten att en kriminell aktör kräver kyrkan på pengar om de inte betalar in en lösensumma innan den 21 maj, vilket är uppgifter som Svenska kyrkan själva går ut med i ett pressmeddelande. Men de pekar inte ut vem som ligger bakom utpressningen, bara att det är en aktör som är verksam på Darknet, det vill säga den del av internet som är svårare att kontrollera och som bland annat används av kriminella.

– Att stulen data nu kan komma att publiceras är väldigt olyckligt. Vi har förstått att risken har funnits och därför har vi informerat brett om att personuppgifter kan ha exponerats, säger Pia Dahlén, kommunikationschef för Svenska kyrkan på nationell nivå i ett pressmeddelande.

Tänker inte betala

Hon bekräftar också att utpressningen sker som en konsekvens av cyberangreppet förra året.

Några pengar kommer dock inte att betalas ut. Svenska kyrkan var från första början tydliga med att de inte tänker vika ned sig på den punkten, och återupprepar sitt budskap även i det här sammanhanget. Ingen lösensumma kommer att betalas ut.

I pressmeddelandet skriver man också att polisen är informerad av utpressningsförsöket, men hur stor summa det kan tänkas handla om ligger man lågt med från kyrkans håll.

---

Fakta: Cyberangreppet

  • Den 23 november förra året utsattes Svenska kyrkan för en cyberattack.
  • Bakom attacken fanns ett kriminellt hackernätverk som är ute efter pengar.
  • Under drygt två månader låg flera av kyrkans digitala system nere, och hemsidan bestod av en backup.
  • I början av januari började kyrkans system att fungera igen efter attacken.

---

Fler artiklar för dig