Utrikes

Fortsatta strider – Israel bombade Rafah i natt

Har tagit kontroll över gränsövergången till Egypten med stridsvagnar

Israel har flygbombat gränsstaden Rafah och tagit kontroll över gränsövergången till Egypten med stridsvagnar. Förhandlingar mellan Hamas och Israel fortsätter.

Flera källor säger till nyhetsbyrån AP att Israels militära operation i Rafah verkar vara begränsad i omfång. En egyptisk källa, samt terrorstämplade Hamas tv-kanal al-Aqsa, uppger båda att Israel har informerat Egypten om att stridsvagnarna kommer att dras tillbaka efter utfört uppdrag.

Under tisdagsmorgonen bekräftade Israels armé att den har tagit kontroll över den palestinska sidan av gränsövergången till Egypten. Det bekräftas av den palestinska gränsmyndighetens talesperson.

USA och Israel i samtal

USA oroas av Israels nya räder i Rafah, men ser dem inte som den storoffensiv som USA flera gånger varnat Israel för att genomföra. Det uppger en amerikansk källa enligt Reuters, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

I ett samtal mellan USA:s president Joe Biden och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har Netanyahu försäkrat att han skulle se till att Kerem Shalom-övergången mellan Israel och Gaza skulle vara öppen för humanitärt bistånd, sade Vita huset i ett uttalande, skriver Haaretz.

Men tidigt på tisdagsmorgonen meddelade Israels militär att även den övergången har stängts av “säkerhetsskäl”.

Förhandlingar pågår

Hamas har sagt att de säger ja till ett förslag om vapenvila och utväxling av gisslan och fångar. Israel granskar förslaget för att ge ett formellt svar, men premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att det inte uppfyller Israels krav.

Enligt förslaget ska Hamas frige gisslan – kvinnor, äldre och personer i behov av medicinsk behandling – i utbyte mot en 42 dagar lång vapenvila och frigivning av ett mycket stort antal palestinska fångar. Israel hade krävt 33 personer ut gisslan att bli släppta i gisslan, men det är oklart hur många kvinnor och äldre som fortfarande är i livet, skriver The New York Times.

Fler artiklar för dig