Nyheter

Pingstkyrka med som arrangör när Tidaholm hedrar Eddie Meduza

Pastor Martin Johansson: Kyrkan måste finnas till mer för dessa människor

Att Tidaholm skulle hedra bygdens son, raggarrockaren Eddie Meduza, med en minnesfestival var kanske bara en tidsfråga. Men att Pingstkyrkan skulle vara medarrangör var desto mer oväntat. Men pastorn Martin Johansson har en rad goda skäl för församlingens engagemang den gångna helgen.

22 år efter sin död fick raggarnas rockhjälte en egen festival. Ifall någon händelsevis undgått Eddie Meduza är en kort presentation är på sin plats. Artisten och låtskrivaren Eddie Meduza hette egentligen Errol Nordstedt. 2002 dog han av en hjärtattack blott 52 år gammal, och hade under större delen av sitt liv haft alkoholproblem.

Han blev känd för sångtitlar som Mera brännvin och Volvo och kallades ibland för kungen av svensk könsrock eftersom han inte drog sig för att skriva ekivoka texter. Samtidigt kunde han vara vass i sin samhällskritik. Som låtskrivare var han oerhört produktiv. Bland annat var han en erkänt skicklig leverantör av dansbandslåtar.

Errol Nordstedt alias Eddie Meduza berättar om sin tro på Jesus i ett klipp på Youtube.

Tillbringade ungdom i pingstkyrkan

Som alltid har berättelsen om en människa många lager och nyanser. Och där finner vi förklaringen till att pingstpastorn i Tidaholm, staden där Eddie Meduza tillbringade en stor del av sin ungdom, engagerat sig i festivalen.

Eddie Meduzas levnadsöde har gripit tag i Martin Johansson‚ alltifrån uppväxten i ett splittrat hem och två alkoholiserade föräldrar till mobbningen i skolan och misshandeln som hans styvfar utsatte honom för. Han hade fyra syskon, alla med olika pappor och tretton år gammal hade han bott på 30 olika ställen. Drömmen om att bli musiker höll honom vid liv, femton år gammal köpte han sin första gitarr och började med tiden spela med olika band. På 1970-talet lyckades han försörja sig som låtskrivare till olika dansband innan han satsade på att göra solokarriär, vilken tog fart när han 1979 fick kontrakt med skivjätten CBS Records.

“Se utanförskapet”

Martin Johansson lyfter fram att många barn och ungdomar fortfarande mobbas och mår psykiskt dåligt på grund av hur de tvingas växa upp. Och här ser han ett stort ansvarsområde för kyrkorna att engagera sig i.

– Det handlar om att se utanförskapet. De här barnen växer upp i vårt samhälle nu också, konstaterar pingstpastorn och berättar att två unga män i Tidaholm bara de senaste veckorna mått så dåligt att de valt att avsluta sina liv.

Martin Johansson ser Eddie Meduza-festivalen som ett utmärkt tillfälle att aktualisera socialt utsatthet och psykisk ohälsa bland bygdens ungdomar.

– Kyrkan måste finnas till mer för dessa människor, säger han och just därför var det självklart för honom att Pingstkyrkan skulle vara med i detta sammanhang.

Motverka mobbning

Så pingstpastorn hamnade, hör och häpna, i ledningsgruppen för festivalen som lär bli en årlig tillställning i Tidaholm, vilket kanske har bidragit till att den nu kommer att avsätta pengar till en fond som ska dela ut stipendium till personer som arbetar för att motverka mobbning. För att hedra Eddie Meduzas minne.

Så vad gjorde Pingstkyrkan på Eddie Meduza-festivalen? Jo, en rad saker som alla syftade till att erbjuda samtal och gemenskap. Församlingen hade tagit hjälp av LP-verksamheten som representerades av Peter ”Peppe” Eriksson och Alf Lax. Den senare uppträdde med sin musik utanför Pingstkyrkan.

– Eddie älskade ju sånger som Pärleporten och Barnatro och han beundrade Curt & Roland och Målle så det passade ju perfekt, säger Martin Johansson.

Bibelutdelning

Utanför kyrkan serverades också Pytt a´ la Eddie till hungriga besökare. Ett team från Goda nyheter (tidigare Gideoniterna) hjälpte till att dela ut biblar. Kyrkans folk gick också runt på stan och delade ut förfriskningar i form av flaskor med ”levande vatten”.

Martin Johansson berättar att Eddie Meduza alltid hade ett Nya testamente i bröstfickan, ett faktum som han och de andra bibelutdelarna inte var sena att använda som argument om någon tvekade att ta emot en bibel

Pingstpastorn Martin Johansson tillsammans med Anders Nordstedt, Eddie Meduzas äldste son. Här under motorträffen under Eddie Meduzafestivalen i Tidaholm den 4 maj.

Bland de officiella festivalaktiviteterna fanns förstås en massa livemusik. Fredagens guidade stadsvandring och lördagens motorfestival stack ut. Eddie Meduza var raggarnas okrönte rockkung, så självklart skulle fina bilar och motorcyklar visas upp. Pingstpastorn fick också agera prisutdelare när de bästa fordonen skulle koras. Även Anders Nordstedt, Eddie Meduzas äldste son, var prisutdelare.

Sonen om pappas Jesustro

– När hans son skulle dela ut priserna avslutade han med: ”Det är ju roligt att man hedrar min pappa, men för min pappa var det viktigaste i livet Jesus”. Det var jättestarkt, berättar Martin Johansson.

Anders Nordstedt och hans mamma, Errols före detta hustru, besökte också pingstkyrkan och berättade om Errols tro och hur mycket den egentligen betydde för honom. Något som han själv under sin levnad berättade om i flera klipp på Youtube.

När Martin Johansson och Peppe Eriksson ska summera sina intryck av två dagars festivalmedverkan är det idel positiva intryck: Fina samtal, många utdelade biblar och en välkomnande attityd,

Motordag på lördagen när Eddie Meduza-festivalen firades för första gången i Tidaholm den 3-4 maj.

– Folk tycker det är jättekul att kyrkan är med i det här, säger Martin Johansson.

– Jag älskar att få möta människor och berätta om Jesus, säger Peppe Eriksson.

“En fantastisk möjlighet”

Tillsammans drömmer de om att kunna etablera en lokal LP-kontakt i Tidaholm så småningom. Martin och Peppe tror att det är viktigt för kristna att akta sig för präktigheten och i stället fokusera på att vara ute bland människor och betjäna dem.

– Som kristna borde vi hålla utkik efter den här typen av event. Att kunna presentera Jesus genom en annan människas livsöde är en fantastisk möjlighet. Det här är att vara pastor på riktigt tycker jag. Och jag har bara känt mig välkommen här, säger Martin Johansson.

---

Fakta: Eddie Meduza

  • Föddes som Errol Norstedt 17 juni 1948. Avled 17 januari 2002.
  • Låtskrivare, artist, komiker, multiinstrumentalist.
  • Aktuell: Har fått en stadsfestival i Tidaholm uppkallade efter sig,

---

Fler artiklar för dig