Nyheter

Ökat ekonomiskt stöd för ukrainska flyktingar

Trots det är KD och SD oense när det gäller livsvillkoren för flyktingarna från Ukraina

Flera kyrkor har protesterat mot den låga ersättningen till ukrainska flyktingar i Sverige. Nu meddelar regeringen att summan för flera av dem höjs, från 71 kronor till 308 kronor per dag.

I och med Rysslands invasionsförsök av Ukraina sökte sig många flyktingar till Sverige. Men livet här har varit knapert. Dagersättningen ligger på 71 kronor per dag, vilket är svårt att leva på. Så många ukrainare har sökt sig till kyrkor och hjälporganisationer för att få hjälp med mat och förnödenheter, och kyrkorna har också protesterat.

Nu kommer vändningen, med beskedet att ukrainarna får ökat stöd i form av etableringsersättning. Från och med hösten kommer de därmed att kunna få 308 kronor per dag, vilket regeringen berättade om på en pressträff.

Volontärer delar ut mat i S:ta Clara varje förmiddag i veckan.

Lättare folkbokförda

I dag finns det cirka 40 000 ukrainare som har tillfälligt skydd i Sverige och som berörs av de förändringar som regeringen vill införa. På pressträffen berättade också migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) att reglerna för att ukrainarna ska kunna bli folkbokförda ska förenklas, vilket påverkar majoriteten av de ukrainare som sökt skydd i Sverige.

– Det blir en väsentlig förbättring för den här gruppen när de har varit här i tolv månader. Jag är väldigt glad över att vi går fram med de här förändringarna, sa hon.

Flera förbättringar

I förslaget som regeringen presenterade ska de berörda ukrainarna även få bättre hjälp in på arbetsmarknaden, via Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Till det kopplas rätten till sjukersättning och föräldrapenning på grundnivå. De får även full rätt till vård och tandvård, och med ett personnummer kan de också få bank-id.

Men det finns en del undantag. Ukrainska flyktingar kommer inte att få rätt till barnbidrag eller bostadsbidrag som exempel.

Inte alla

Den ändrade ersättningsnivån kommer inte att gälla alla, utan vissa kommer att fortsatt få nöja sig med 71 kronor om dagen, en nivå som inte höjts sedan år 1994. Kriget pågår fortfarande och den som flyr till Sverige i dag måste stanna i landet i tolv månader, och antas stanna i ytterligare sex månader, för att kunna folkbokföras.

– Det är klart, det är en tuff nivå, sa Maria Malmer Stenergard, men la till att det nya regelsystemet gör att denna grupp ändå snabbare än tidigare kan få rätt till den högre etableringsersättningen.

KD och SD oense

Kristdemokraterna har tidigare pressat på för att höja dagersättningen för ukrainska flyktingar, men har fått nej i förhandlingarna med de andra Tidöpartierna.

– Vi kommer att fortsätta arbeta för att dagersättningen också höjs. Den borde indexregleras med prisutvecklingen, säger KD:s Ingemar Kihlström.

Men Sverigedemokraternas Ludvig Aspling tycker tvärtom att dagersättningen inte bör höjas.

– För personer som bott länge i Sverige är det klart att 71 kronor om dagen är knepigt, men de har mat och husrum. Så de basala behoven är redan täckta. De här 71 kronorna är till för godis, snus, sådana saker.

Lagen som regeringen presenterat ska börja gälla från den 1 november 2024. Om EU:s massflyktsdirektiv skulle förlängas ytterligare ett år, skulle uppemot 30 000 personer i Sverige kunna folkbokfördas tidigare.

---

Fakta: Kriget i Ukraina

  • I februari 2022 påbörjade Ryssland sitt invasionsförsök av Ukraina, och sedan dess har det varit krig länderna emellan.
  • Krigsutbrottet ledde till en stor flyktingvåg, och flera ukrainare valde att söka skydd i Sverige.
  • EU agerade snabbt och gav ukrainska flyktingar särskilda villkor genom massflyktsdirektivet.

---

Fler artiklar för dig