Nyheter

Maktkamp i Leksands IF urartade i hat och trakasserier

Hela valberedningen avgick efter schism med Leksandssupportrarna • Pingstvännen Sakarias Winberg, 45, var ordförande i valberedningen och stod mitt i stormen: Mycket bottnade nog i brist på förståelse.

Ett kulturkrig har utspelat sig i hockeyklubben Leksands IF. Det kulminerade när hela valberedningen avgick efter hot, hat och trakasserier från supportrar som hade en annan agenda och ville bestämma.
– I en förening måste man kunna se skillnad på sak och person, säger pingstvännen Sakarias Winberg, som var valberedningens ordförande och som stod mitt i stormen.

Krisen i Leksands IF har uppmärksammats av Sveriges Television. I en granskning berättar tidigare styrelsemedlemmar och ledamöter i valberedningen om vad de utsattes för i samband med klubbens årsmöte för snart ett år sedan. Det gick så långt att samtliga ledamöter i valberedningen valde att ställa sina platser till förfogande, något som inte sker särskilt ofta i Föreningssverige.

Mitt i turbulensen fanns Sakarias Winberg, som efter 20 år i Leksandsbygden är ett känt namn. Han har tidigare bland annat varit kommunalråd, ordförande i Företagarna Leksand och driver sedan några år en friskola i kommunen.

– Jag är född i Stockholm, uppväxt i Falköping och i pingströrelsen. Hockeyn har också varit en självklar del av mitt liv och Leksands IF har alltid varit mitt lag, berättar han för Dagen om sig själv och sitt engagemang.

Ville arbeta med klubbkulturen

För sex år sedan valdes han in valberedningen i Leksands IF, och vid årsmötet 2022 fick han förtroendet att vara ordförande i valberedningen som utser ledamöter, både i den medlemsstyrda föreningen Leksands IF och i Leksands IF hockey AB.

Ett par år tidigare hade en process inletts med syfte att “arbeta med kulturen i klubben”, enligt SVT. Det arbetet stötte på motstånd hos supporterklubben Leksand Superstars vars ledare Torbjörn Olsson säger till SVT angående supportrarnas agerande i den schism som uppkom:

– Det kan absolut finnas de som tycker att det är obehagligt och jobbigt att inte få sitta i ett bekvämt rum och få jobba med sina frågor i fred och i lugn och ro.

Jag har funderat på om jag kunde ha agerat på ett annat sätt.

—  Sakarias Winberg

Sakarias Winberg berättar att det som påverkade honom mest kan kokas ned i två delar:

– Det ena är de personer som valde att agera med en vokabulär som “nu är det krig”, “du ska få det värsta helvete du varit med om” och nidbilder av oss som spreds på nätet.

– Det andra är det ansvar som jag kände för de kränkningar och det hat som riktades mot de oskyldiga människor som vi i valberedningen hade valt att föra fram som vårt förslag till stämman, förklarar han för Dagen.

Sakarias Winberg talar om en “vi och dom-situation” som ur­artade och gjorde arbetssituationen svår för valberedningen, och som till slut alltså ledde till att valberedningen ställde sina platser till förfogande.

– Att tvinga en valberedning åt ett visst håll är inte förenligt med god demokratisk sed, säger han om processen där en föreningsstyrelse kunde väljas den 28 augusti 2023 efter två ajournerade års­möten under sommaren.

Striden gällde bland annat om föreningsstyrelsen och aktiebolagets styrelse skulle vara speglade. Det vill säga om ledamöterna i de båda styrelserna skulle vara identiska, vilket valberedningen förordade medan supporterklubben motsatte sig det.

Det landade i en kompromiss där Mats Ekelund valdes till ordförande i den ideella föreningen och tillsammans med suppleanten Keith Karlsson också tog plats i aktiebolagets styrelse. I övrigt finns nu inga ledamöter som sitter i båda styrelserna.

Hur ser du på din egen roll i konflikten?

– Jag har funderat på om jag kunde ha agerat på ett annat sätt. Men det är svårt att arbeta när en grupp vill styra och ställa och kommer med krav som måste uppfyllas, säger Sakarias Winberg utan att påstå att han gjort allt rätt.

Han har varit aktiv i föreningar under hela sitt liv, inte minst i frikyrkan, och är skolad i ett synsätt som innebär att medlemmar har möjlighet att påverka och säga sin mening när beslut ska fattas. Och den rätten vill han slå vakt om.

Mycket bottnade nog dels i en brist på förståelse och dels på en osäkerhet om vad som skulle hända.

—  Sakarias Winberg

Engagerad i församlingen

Sedan en tid tillbaka bor Sakarias Winberg i Göteborg, där han sedan i mars 2023 är vd för Smyrnaförsamlingens helägda bolag Smyrna Concert & Congress AB. Bolaget sköter driften av den nya Frihamnskyrkan som invigdes i september förra året.

– Frihamnskyrkan är en öppen samlingsplats där människor av olika nationalitet och etnicitet ska kunna mötas och dela livet med varandra, berättar han med entusiasm och gör kopplingen till idrottsrörelsen som han menar har en liknande uppgift.

– Under min uppväxt i pingstförsamlingen i Falköping var jag både söndagsskollärare och engagerad i församlingslivet i stort. Tillsammans med många andra frivilliga krafter var jag med och arbetade för att skapa en miljö där barn och unga skulle känna sig trygga och sedda.

Sakarias Winberg förklarar att han och övriga som satt i valberedningen för Leksands IF hela tiden verkade med barns och ungdomars bästa för ögonen. Deras mål var att göra klubben till Sveriges bästa för unga människor som vill spela hockey.

Att han ställer upp och berättar i SVT om hur han upplevde turbulensen i klubben, beror på att han tycker det är viktigt med en diskussion om demokrati och ideella föreningars frihet, i en tid när detta är ifrågasatt.

– När man har olika åsikter är det viktigt att skilja mellan sak och person, säger han och konstaterar att engagemanget i bygden för Leksands IF är stort. Hur det går för klubben, som spelat åtskilliga säsonger i högsta serien, påverkar alla på orten.

Varför blev det så hätskt?

– Mycket bottnade nog dels i en brist på förståelse och dels på en osäkerhet om vad som skulle hända. Det fanns en rädsla för att det skulle bli fel som jag kan förstå. Men att i det läget höja tonläget är inte bra, anser Sakarias Winberg.

Totalt har Leksands IF 12000 medlemmar. Som en jämförelse kan nämnas att Leksand Superstars för närvarande har cirka 2500 medlemmar. Dessutom samlas en annan grupp supportrar i en supporterförening som kallas Leksands IF supporterklubb, och den har inte varit inblandad i bråket.

Är du bränd av det som hänt?

– När det pågick var det väldigt intensivt, men jag ångrar inte mitt engagemang. Att tillsammans skapa en god föreningskultur och värdegrund är viktigt. Ett år har gått och jag har hunnit smälta det som hänt, både för egen del och tillsammans med andra som var med.

Han följer fortfarande sitt Leksand i SHL, numera alltså från Göteborg där han och hustrun Elisabeth har bosatt sig. Den gångna säsongen fick dock ett abrupt slut efter att Leksand slogs ut i kvartsfinalserien.

Ironiskt nog skedde det mot Göteborgslaget Frölunda i den sjunde och avgörande matchen. En jämn matchserie mot ett av de favo­rittippade lagen som lovar gott inför framtiden för dalalaget.

– Jag överger inte mitt favoritlag. Leksand och hockey är synonymt och något måste alla vi som på olika sätt ger klubben vårt stöd ha gjort rätt. Arenan är i stort sett alltid fullsatt med ett snitt på 6 500 personer på läktarna i en kommun som har 16 000 invånare.

Slutade inte som tänkt

För Sakarias Winberg, som är fostrad i frikyrkligheten där de demokratiska processerna varit en självklarhet ända sedan 1800-talets väckelserörelser förändrade Sverige, slutade engagemanget i Leksand visserligen inte som han tänkt.

Men han är bara 45 år och av glöden och engagemanget att döma, har han både viljan och förmågan att även fortsättningsvis göra skillnad. Oavsett om det är i en roll inom kyrkan, idrotten eller andra sammanhang som vill bidra till ett gott samhälle.

Reportaget om turbulensen Leksands IF ”Hatet i Leksand” kan ses på SVT Play.


Fler artiklar för dig