Nyheter

Israels artist valde bort invigningen av Eurovision – deltog i minnesceremoni i Malmö

Israels Eden Golan sökte upp Malmös judiska minoritet för att delta i minnesdagen av Förintelsen

Nu har Eurovision dragit igång, där alla artister fått möjligheten att visa upp sig på den turkosa mattan. Israels artist Eden Golan valde i stället att uppmärksamma Jom Hashoa, minnesdagen av Förintelsen, tillsammans med Malmös judar.

Artisterna som ska tävla i Eurovision gör nu allt för att synas och höras. Så det blev en hel del fräcka bilder och citat då de gick upp på den turkosa mattan, vilket markerade invigningen av musikfesten där artisterna inför ett medieuppbåd fick möjligheten att visa upp sig.

Israels omtalade artist, Eden Golan, valde dock att göra något helt annat. Med tanke på rådande säkerhetsläge har det på förhand sagts att hon enbart kommer att hålla sig inne på sitt hotellrum förutom vid själva tävlingsmomentet. Men så blev det alltså inte, i stället valde hon att göra ett besök hos Malmös judiska minoritet för att delta på Jom Hashoa, minnesdagen över Förintelsen.

Eden Golan under andra genrepet inför Eurovision Song Contest 2024.

På sociala medier sprids nu en bild på Eden Golan då hon tillsammans med Malmös judar är med och tänder ljus till inne av Förintelsens offer, samt en film där hon med handen på hjärtat är med och sjunger den israeliska nationalsången HaTikvah.

Protester väntas

Årets upplaga av Eurovision har på förhand till stor del handlat om Israels medverkan, med omfattande krav på att landet ska uteslutas ur tävlingen på grund av landets krigföring i Gaza. Stora protester väntas också i Malmö mot Israel. Säkerhetspådraget är därför omfattande.

Eurovision kommer att pågå hela denna vecka, med två semifinaler och sedan den stora finalen på lördag kväll. Eden Golan kommer att tävla i den andra semifinalen som hålls på torsdag.

---

Fakta: Eurovision

  • Eurovision hålls i år i Malmö, då Sverige står som värd efter Loreens vinst i Liverpool förra året.
  • Tävlingen pågår i ungefär en veckas tid, först genom att få fram vilka som ska gå till finalen, som sedan hålls på lördag.

---

Fler artiklar för dig