Nyheter

Han manar till daglig bön för att svenskar ska börja läsa Bibeln

Sven Öhrman ställer mobillarmet på ringning varje morgon 08.11: Föreningen Bönetåget uppmanar fler att göra samma sak.

Ställ larmet i mobilen på 08.11 och be en minut varje dag för att svenska folket ska börja läsa sina biblar igen. Så kan en färsk uppmaning från föreningen Bönetåget i korthet sammanfattas.

Bönetåget är en ideell förening som i nästan 20 års tid har engagerat sig i bön för att kristen tro på nytt ska få prägla Sverige och svenskarna. I Bönetågets senaste nyhetsbrev presenteras visionen om en minuts daglig bön för att många fler ska börja läsa Bibeln. Själva idén kommer från Sven Öhrman, en välkänd profil i dessa sammanhang. Att han brukar kallas för ”Böne-Sven” säger det mesta.

För Dagen berättar Sven Öhrman hur visionen föddes. Han befann sig i Vemdalen för att delta i en bönesamling hos Shalom Mission när tanken slog honom att det finns så många biblar hemma hos folk, men att de ofta förblir olästa.

”Ställ in mobillarmet”

– Precis då läste Sofia Carlsson som är pastor i Sveg ett bibelord från Amos 8:11 där det står: Ja den tid kommer, säger Herren Gud, då jag sänder hunger över landet – inte hunger efter bröd, inte törst efter vatten, utan efter att höra Herrens ord. Då slog det mig att så ska vi be. Vi ska sätta våra mobillarm på 8.11 och så ska vi be att folk verkligen ska läsa biblarna som finns i hemmen. Det kändes som en viktig tanke, säger Sven Öhrman.

Han har länge lekt med tanken vad som skulle kunna ske om hela kristenheten förenades i regelbunden bön för en speciell plats vid särskilt bestämda tidpunkter, och har funderat om det skulle kunna få samma effekt som när man med ett förstoringsglas samlar solens strålar i en enda brännpunkt. Just det här ärendet, att aktualisera bön för ökat bibelläsande, kändes i hans hjärta som en självklar angelägenhet och något som han tror kan få många bedjare att ansluta sig.

– Jag kom fram till att en minuts bön, det kan de flesta klara av. Gör man det dessutom samtidigt så blir det en speciell samhörighetskänsla. Man samlar kraften i bönen på en speciell tidpunkt och mot ett speciellt mål.

Erfaren bibelsmugglare

Sven Öhrmans kärlek till Bibeln är minst lika stor som hans kärlek till att be. På 1970-talet var han med och smugglade biblar till Sovjetunionen och några av dess satellitstater i öst. Och när han bodde i Oskarshamn gick han runt i hamnen på nätterna och delade ut biblar till sjömän som kom från Östblocket. Han har också varit en ivrig insamlade av pengar för biblar till Kina.

Sven Öhrman tror att Bibeltågets nya kampanj är särskilt viktig just nu i det läge som råder. Han hänvisar till profetiska tilltal som kommit att Gud vill sända en väckelse över Skandinavien och att den ska börja i Sverige. Och om det stämmer vill det till att folk börjar läsa Bibeln i Sverige, resonerar Sven Örhman, för det är ett sätt för människor att få uppleva Guds kraft.

– Att be en minut känns som att det är möjligt för väldigt många. Skulle man satsa på en timme skulle luften gå ur för de flesta efter några dagar.

Varje morgon klockan 08.11 piper därför larmet i Sven Öhrmans mobil och då påminns han om att det är dags att be. Ibland blir det fler minuter än en och han vet att det redan är ett antal människor runt om i landet som ber samma bön. Det sporrar honom att fortsätta.

---

Fakta: Bönetåget

  • En gräsrotsrörelse för bön, organiserad som en ideell förening.
  • Har sin bas i Slättenkyrkan i Norrahammar.
  • Gjorde sommaren 2005 sin första böneresa med tåg genom hela Sverige, från Smygehuk i söder, till Treriksröset i norr och från Göteborg i väster till Stockholm i öster.

---

Fler artiklar för dig