Nyheter

Ukrainsk kyrka skadades i kriget - målades av konstnär

Skadades när ryska trupper intog byn - färgglada målningar stärker Ukrainas vilja att försvara sitt land

En kyrka i Ukraina, som blev illa åtgången i början av kriget har blivit en symbol för det ukrainska motståndet mot Ryssland.
Bland annat tack vare nya färgglada väggmålningar.

Under två veckor i mars 2022 höll ryska trupper byn Lypivka sex mil från Kiev i ett järngrepp. Ett hundratal bybor sökte skydd i kyrkan undan kulorna och granaterna.

Striderna fördes bland annat på kyrkogården medan skräckslagna bybor sökte en fristad inne kyrkan. Sex ukrainska soldater dödades och en minnessten har rests på kyrkogården till deras minne.

I striderna fick kyrkan allvarliga skador, men bara några veckor efter att de ryska trupperna lämnat byn, påbörjades ett arbete med att reparera kyrkan. Och det arbetet har gett resultat.

En av alla de som bidragit starkt till detta är konstnären Anatoliy Kryvolap, vars färgglada målningar i modernistisk stil som föreställer änglar och helgon, gör kyrkan unik i Ukraina, rapporterar AP.

– Att gå till kyrkan för att möta Gud tycker jag ska vara högtidligt, säger den 77-årige konstnären.

På just denna plats har det stått en kyrka i mer än 300 år. Den kyrka som stod där tidigare förstördes av bomber under andra världskriget. Under sovjettiden låg verksamheten på sparlåga, och 1992 efter Sovjetunionens fall, började gudstjänstlivet spira där igen.

På Unescos lista

Kyrkan i Lypivka fungerar som en symbol för det motstånd och den vilja att försvara sitt land som Ukraina uppvisat ända sedan den fullskaliga ryska invasionen den 24 februari för två år sedan.

Platsen räknas som en av totalt 129 religiösa byggnader i Ukraina som på ett eller annat sätt skadats i kriget. Detta enligt Unesco, som är FN:s organisation för att skapa fred genom ökat samarbete mellan medlemsländerna inom till exempel utbildning, vetenskap och kultur.

Vänder sig till Gud

Söndag den 5 maj firas den ortodoxa påsken och prästen Hennadii Kharkivskyi är säker på att kyrkan i Lypivka den dagen kommer att fyllas av längtande människor som vill fira gudstjänst.

Även om byns invånarantal har sjunkit dramatiskt sedan kriget mot Ryssland är församlingen ungefär lika stor som tidigare. I svåra tider vänder sig många till kyrkan och den kristna tron, menar han.

– Som folk här brukar säga: När larmet går – vänd dig till Gud.

Fler artiklar för dig