Nyheter

Kyrkan invigde ny klimatstig i Vrena: Vill minska vårt klimatavtryck

I söndags invigdes den första klimatstigen i Strängnäs stift. Klimatstigen finns i Barnens skog på Strängnäs stifts skogsfastighet Tovsund utanför Vrena.

Hur var invigningen?

– Det var solsken och torrt i markerna, vi var drygt 60 personer totalt. Invigningsbandet klipptes av kontraktsprosten Ylva Evensén tillsammans med barnen som gick med, berättar Marlene W Antonson, kommunikatör på Strängnäs stift.

Biskop Johan Dalman som skulle klippt banden var hemma och var sjuk och då fick Ylva Evensén, prost i Nyköpings kontrakt, hoppa in.

Klimatstigen är en upptäcktsresa för barn som får lära sig mer om naturen, klimatet och sin egen påverkan på jordklotet, samt hur vi kan vara medskapare i skapelsen, berättar stiftet i ett pressmeddelande. Marken ägs av prästlönetillgångar, de som förvaltar skog och jord i Svenska kyrkan.

Emilia Bergius är miljö- och hållbarhetssamordnare på Strängnäs stift

Emilia Bergius är miljö- och hållbarhetssamordnare på Strängnäs stift, och är den som ligger bakom mycket av arbetet med klimatstigen.

Var kommer idén ifrån?

– Svenska kyrkan har antagit en färdplan för klimatet och för att minska vårt klimatavtryck, där det står med att hela Svenska kyrkan ska jobba för klimatet. Och därifrån kommer idén.

Hur skulle du beskriva den här klimatstigen?

– En kort slinga för barn på en–två kilometer. Längs slingan finns det olika skyltar, med dels information om klimatet, naturen och vad som händer nu när klimatet förändras och vad det beror på, och dels övningar för hur man kan upptäcka arter på platsen där stigen går.

Har ni haft några barn som har provgått?

– Nej, vi satte upp skyltarna ganska nyss. Men det är ett välbesökt rekreationsområde så vi hoppas att många kommer upptäcka den. Jag sitter på stiftet så vi har haft en dialog och samverkan med den lokala församlingen, som använder marken i sin vanliga verksamhet.

Klimatstigen lockade många.

Biskop Johan Dalman citerade blomsterkungen Carl von Linné när han berättade om klimatstigen i ett pressmeddelande:

– ”Jag såg den oändlige allvetande och allsmäktige Guden på ryggen, då han gick fram, och jag hisnade! Jag spårade efter Hans fotsteg över naturens fält och märkte utur vart enda, även i dem jag näppeligen kunde skönja, en oändlig vishet och makt, en outrannsaklig fullkomlighet.” Carl von Linnés berömda ord har en vän i svenskens hjärta. Upplevelsen av att möta Gud, ana Guds tilltal i det gröna, känner väldigt många av oss igen. Därför ska det bli spännande och lustfyllt att få göra fler av dessa upptäckter med hjälp av den nya klimatstigen i Stigtomta-Vrena församling, säger biskop Johan Dalman.

---

Fakta: Barnens skog

  • Barnens skog är ett fyra hektar stort område i Vrena, 2,5 mil öster om Nyköping. I reservatet växer bland annat hasselticka, skägglav och tallört. Holkar har satts upp för fåglar och fladdermöss.

---

Fler artiklar för dig