Nyheter

Intern kritik när KD går med på obligatorisk språkförskola

Språkkunskap i fokus för de allra yngsta då regeringen går vidare med förskoleförslag • “Det här är definitivt inte kristdemokratisk politik, här kompromissar man bort sin själ”

”Det här är definitivt inte kristdemokratisk politik, här kompromissar man bort sin själ” säger KD-politikern Maria Marić som inte kan förstå hur Kristdemokraterna, som predikar valfrihet för barnfamiljer, kan gå med på att införa obligatorisk språkförskola.

Tidöpartierna har gemensamt gått med på att det ska införas en obligatorisk språkförskola och argumentet är att det ska hjälpa de barn som inte klarar av svenskan så att de lättare ska kunna komma in i samhället. En utredning har nu tillsatts där man också ska fokusera på att personalen som jobbar i förskolan måste ha adekvata språkkunskaper.

– Alldeles för många barn som kommer till skolan och har inte tillräckligt bra svenska med sig, säger statsminister Ulf Kristersson (M), enligt TT, då förslaget presenterades på en pressträff.

Unika bidraget försvinner

Även Kristdemokraterna har gått med på förslagen om obligatorisk språkförskola, vilket retat upp en del i partiet. Exempelvis Maria Marić som kandiderar i det stundande EU-valet och som brukar föreläsa om kristdemokratisk ideologi. Hon menar att här har partiet passerat en ideologisk gräns.

– Det här är definitivt inte kristdemokratisk politik utan här kompromissar man bort sin själ, säger hon till Dagen.

– Visst finns det saker man behöver kompromissa om, men det här handlar om vad kristdemokrati varit från första början, vilket handlar om att värna familjen och rätten att få vara med sina barn.

Maria Marić säger att partiet nu säljer ut sitt unika bidrag i svensk politik, där man länge kämpat för att ge föräldrarna mer makt över sin vardag med utgångspunkt att de själva vet vad som är bäst för sina barn.

– Så om vi går med på det här så finns det inget behov av oss längre.

Maria Marić

Tidigare nej

Frågan om obligatorisk språkförskola har diskuterats tidigare i partiet. År 2020 blossade debatten upp och det hela ledde till en omröstning på partifullmäktige där ombuden sa nej till ett förslag från partistyrelsen att införa obligatorisk språkförskola för treåringar.

– Samma argument användes då, att vi sviker barnen om de inte får med sig språket, säger Maria Marić.

– Samtidigt vet vi att om du är under tolv år och hamnar i ett svenskspråkigt sammanhang så har du inga problem att klara skolan.

Sedan redogör hon för vilka problem som finns med regeringens förslag, bland annat att det kommer att bli svårt att få till de resurser som krävs.

– Redan i dag finns det inte tillräckligt med färdigutbildade förskolepedagoger, säger Maria Marić.

Välj moroten

I stället menar hon att språkinlärning går att fixa på andra sätt, där hon bland annat pekar på civilsamhället som en viktig aktör, exempelvis med öppna förskolor där man kan få prata svenska.

– Det finns också ett problem hur obligatorisk språkförskola ska implementeras. För vad händer med barn som inte kommer, ska de hämtas av socialtjänsten, ska vi bötfälla familjer som inte lämnar sina barn på sådana förskolor?

Maria Marić menar att man snarast måste jobba med incitament, att redan i dag görs det kontroller av hur väl barnen klarar språket där det med dialogens väg går att övertyga föräldrarna om vikten av språkinlärning.

– Här sträcker man sig i stället efter den enkla lösningen, tvångsmedlen, i stället för inspiration. Och i valet mellan piska och morot så väljer en kristdemokrat alltid moroten.

---

Fakta: Obligatorisk språkförskola

  • Regeringen har nu tillsatt en utredning som ska lägga fram förslag på införandet av obligatorisk språkförskola för barn som inte klarar av svenskan.
  • Förslaget bottnar i Tidöavtalet, där det står att obligatorisk språkförskola ska ”övervägas”.

---

Fler artiklar för dig