Nyheter

Hon ska bränna Koranen i Jesu namn: Får tillstånd i Malmö under Eurovision

“Vi har rätt att bränna en bok om vi vill, islamisterna ska inte kunna bestämma”

Som om säkerhetshotet i Malmö inför Eurovision inte vore tillräckligt stort, har polisen nu också gett tillstånd till koranbränningar. Den som numera står i fokus är en kvinna som eldar upp Koranen med ett kors i handen.
– Det här är ett uppdrag som Herren Jesus Kristus har lagt på mig, säger hon till Dagen.

Hon tar plats framför Skärholmens kyrka, precis där man kommer upp från tunnelbanan. I skydd av polisen står hon med ett stort kors i handen, klädd i svart och med blicken gömd bakom solglasögon. Med hjälp av en mikrofon lyckas hon göra sig hörd inför alla som samlats runt henne.

– Respektera att vi ska ha korset här, gör ni inte det så ska ni ut härifrån, ropar hon.

Smeknamnet hon har fått är korskvinnan, och koranbränningen i Skärholmen får ses som ett genrep inför hennes framträdanden i Malmö i samband med Eurovision.

Provocerar åhörarna

Runt henne har det samlats en arg folkskara, som skriker och visar långfingret, och polisen får flera gånger ingripa och mota bort någon arg åhörare. För det är en provokativ show hon bjuder på i detta mångkulturella förortscentrum: Tillsammans med sin sidekick spelar kvinnan upp en scen där hon låter sig halshuggas av en IS-krigare för att få fram poängen, att Koranen säger att man får döda en otrogen.

Efter att ha slungat ut provokationer mot muslimerna i publiken börjar kvinnan sedan demonstrativt att läsa Herrens bön. Arga åhörare svarar med den muslimska trosbekännelsen. Kristendomens och islams mest kända ord slungas emot varandra i full konfrontation. ”Fader vår”, mot ”La ilaha illa Allah”.

Manifestationen toppas med att kvinnan demonstrativt eldar upp koranen. Hon springer fram och tillbaka med korset i ena handen och tändvätska i den andra, och då och då går hon fram till den eldhärjade Koranen och ser till att lågorna flammar upp igen.

Präst och exorcists

Korskvinnan har tagit vid där Rasmus Paludan och Salwan Momika slutat. Hon har tidigare stått i publiken och hejat på, men har nu klivit fram själv. Men hennes namn har inte blivit lika känt offentligt och de koranbränningar hon genomfört har hittills främst skett under mediernas radar, det är som att ingen längre orkar eller vill uppmärksamma det här längre. Men inför Eurovision verkar det ändras.

– Jag började bränna koraner i september förra året, säger korskvinnan till Dagen.

– Det är för att jag vill lyfta korset över Sverige och för att få ut islam från vårt land.

Själv har hon tidigare titulerat sig präst, verksam i det lilla samfundet Allmänna apostoliska kyrkan som verkar i katolsk tradition. Kvinnan berättar att hon själv valde att lämna sin roll i kyrkan när hon började bränna koraner.

– Men jag är vigd i den katolska traditionen. Först var jag diakon och sedan blev jag präst.

Enligt egen utsago har hon också utbildat sig till exorcist i kyrkans regi.

Korskvinnan eldar Koranen i Skärholmen i södra Stockholm.

Inte vårt ansvar

Nu planeras tre koranbränningar i Malmö i samband med Eurovision och kvinnan säger själv att allt handlar om att få bort islam från Sverige. Hon gör det här på eget bevåg, utan stöd från någon kristen rörelse.

Tidigare koranbränningar har lett till upplopp, ökat säkerhetshot och internationella spänningar. Är det vad du önskar?

– Att koranbränningarna skulle ha ökat säkerhetshotet mot Sverige är lögn, svarar korskvinnan.

– Terrorhotet fanns redan för tio, tjugo år sedan. Det är fullständigt galet att lägga det här på oss koranbrännare, att det är vi som skulle vara orsaken till kravaller och allt elände. Det är inte sant, för det största hotet är islamister.

Ni har väl också ett ansvar när ni piskar upp stämningen?

– Vi tänker inte så. Vi har rätt att bränna en bok om vi vill, islamisterna ska inte kunna bestämma. Vi har inte bett om att någon ska hetsa och hota. Lars Vilks brände inga koraner, islamister hittar hela tiden sätt att skrika, gapa och hota. De gör det för att skrämma folk i Sverige att vara tysta så att islam ska kunna ta över.

Du bränner Koranen i Jesus namn. Tror du verkligen att det här är en metod som Jesus skulle stå bakom?

– Ja, det finns i Bibeln ett ställe där det står att man eldade upp trolldomsböcker. Koranen är en häxkonstbok från satan.

Vad säger du till alla kristna som tycker att det är respektlöst att bränna någon annans heliga skrift?

– De är enbart fega otroende människor som går islamisternas ärenden.

Korskvinnan eldar Koranen i Skärholmen i södra Stockholm.

Ser sig som extremkristen

Korskvinnan titulerar sig sedan som extremkristen, hon säger sig ha Jesus Kristus som befälhavare i sin strid för yttrandefrihet och för sitt mål att mota bort islam.

– I vissas ögon blir det här lite extremt, menar hon.

– Men det här är ett uppdrag som Herren Jesus Kristus har lagt på mig för att väcka Sveriges befolkning inför faran med islam. Hade det inte varit fara å färde hade vi inte gått ut och gjort det här.

Korskvinnan eldar Koranen i Skärholmen i södra Stockholm.

---

Fakta: Eurovision

  • Eurovision hålls i år i Malmö och evenemanget pågår mellan den 4–11 maj.
  • I år är säkerhetshoten större än vanligt, beroende på att många vill protestera mot Israels deltagande.
  • Polisen har också gett klartecken till tre koranbränningar, vilket riskerar att spå på spänningarna ytterligare.

---

Fler artiklar för dig