Nyheter

Ebba Busch (KD) hyllade Lewi Pethrus i tal till partiet

Pingstledaren bildade Kristdemokraterna efter att han fyllt 80 år

Kristdemokraterna fyller 60 år och partiledare Ebba Busch valde därför att lyfta fram partiets grundare Lewi Pethrus, tillika grundare av svensk pingströrelse, för att berätta vad han lyckades åstadkomma i sitt liv efter sin 60-årsdag.
I sitt tal på partiets kommundagar lyfte hon också partiets färska utspel om att begränsa skärmarna för barnens skull.

– Jag vill hävda att vår bästa tid, vår viktigaste tid, ligger framför oss. Jag vill göra det med utgångspunkt från vår partigrundare Lewi Pethrus, sa Ebba Busch, då hon höll tal till partiet i samband med kommun- och regiondagarna i Västerås.

– Hans liv visar att det finns en särskild tid efter att man fyllt 60.

Lewi Pethrus, den kristna startelvan.

Anledningen till att hon lyfter detta årtal hänger ihop med att Kristdemokraterna firar 60 år som parti och Ebba Busch valde därför att rada upp saker som Lewi Pethrus gjorde under senare tiden av sitt liv, bland annat startade han en dagstidning (den som du just nu läser), en radiokanal, en egen bank samt en filantropisk stiftelse. Tidigare i livet hade han även startat pingströrelsens verksamhet i Sverige, men i sitt tal fokuserade Ebba Busch på Lewi Pethrus gärningar senare i livet.

Parti efter 80

– Några dagar efter att han fyllt åttio så grundade han ett politiskt parti, konstaterade hon och vände sig sedan till den tidigare partiledaren Alf Svensson, 85 år, som satt på första parkett.

– Man är lite nyfiken på att fråga Alf, är du sugen på att starta ett nytt parti, det är så poppis den här våren.

Slutklämmen på citatet var så klart en gliring mot Folklistan, Sara Skyttedals nystartade parti inför EU-valet. Ebba Busch sydde sedan ihop sin hyllning till Lewi Pethrus genom att konstatera att anledningen till att över tusen kristdemokrater samlats denna dag var tack vare hans livsgärning.

– Vilken otrolig källa till inspiration.

Begränsa skärmarna

Mitt under talet tog sedan Ebba Busch upp sin mobil och tog en bild på alla som satt och lyssnade på talet.

– Det hände något här i rummet. En skärm sattes mellan oss, sa hon efter att ha lagt undan mobilen.

Sedan gick hon över till det dagsfärska utspelet från Kristdemokraterna, där de vill sätta krav på techjättarna för att begränsa barns tillgång till mobilerna, ett förslag som på morgonen publicerats via en debattartikel i DN.

Ebba Busch började prata om hur sociala medier snarare blivit asociala medier, ja, till och med skadliga medier för många.

Skärm är bokstavligt talat som knark för barnens hjärna.

—  Ebba Busch

– Vi måste tala om skärmarnas intrång i våra liv, inte minst i våra barns liv.

Sedan förklarade hon hur skärmarna tränger undan så mycket annat här i livet, att de fungerar som en drog.

– Skärm är bokstavligt talat som knark för barnens hjärna. Nästan inget annat blir roligt. Vad gör det för barnens psykiska hälsa?

Som skräckexempel tog KD-ledaren upp hur deprimerade ungdomstjejer hade spenderat 38 timmar och 34 minuter i veckan framför en skärm.

Blir valfråga

Nu vill KD lyfta in frågan i den pågående EU-valsrörelsen, med flera förslag för att kunna reglera skärmtiden.

– Föräldrarna har sitt ansvar men kan inte göra allt, vi som politiker måste därför kroka arm med föräldrarna för att rå på techjättarna, det är här vi kristdemokrater kommer in.

Bland annat lyfte Ebba Busch förslag som att sätta gränser för användning av sociala medier, att appar måste få en tydligare föräldrakontroll samt att vissa typer av annonser och ämnen måste begränsas.

---

Fakta: EU-valet

  • Den 9 juni är det val till EU-parlamentet.
  • Sverige har 21 mandat som ska tillsättas.

---

Fler artiklar för dig