Nyheter

Metodistsamfund tillåter homosexuella präster

Historiskt beslut i amerikanskt frikyrkosamfund - frågan har redan fått konservativa medlemmar att bryta sig ur

För ett par år sedan ledde hbtq-frågan till en splittring av Metodistsamfundet. Nu har den ena delen - United Methodist Church - beslutat att homosexuella får tjänstgöra som präster.

I onsdags hävde generalkonferensen för United Methodist Church det 40 år gamla förbudet mot präster som “i egen utsago är praktiserande homosexuella”, skriver United Methodist News. 93 procent av de röstande stod bakom beslutet som möttes med applåder. United Methodist News berättar också att många grät och kramade om varandra i samband med beslutet.

Efter omröstningen bad den pensionerade biskopen Hope Morgan Ward – som under många år arbetat för hbtq-inkludering – en bön om att de församlade skulle få vara fredsbevarare och tjänare.

Turbulenta år

Beslutet ska ses i ljuset av den turbulens som har varit i Metodistkyrkan de senaste åren. I början av 2019 arrangerades en extrainsatt konferens i St Louis där samkönade relationer var i fokus. Efter heta diskussioner och högljudda protester röstade samfundet till slut för att säga nej till samkönade äktenskap. Oenigheten i samfundet kring synen på hbtq ledde i maj 2022 till en splittring där den mer konservativa falangen bildade ett eget trossamfund som fick namnet Global Methodist Church.

Flera hbtq-vänliga beslut

När United Methodist Church nu möttes till generalkonferens var det inte bara förbudet mot homosexuella präster som hävdes, utan en rad andra hbtq-vänliga beslut fattades. Bland annat att kyrkor som erbjuder vigslar för samkönade par inte ska straffas och att tidigare begränsningar för homosexuella att tjänstgöra inom samfundet ska tas bort, skriver United Methodist News.

Samtidigt beslutades att kyrkor inte ska tvingas ta emot en homosexuell pastor eller viga samkönade par.

Generalkonferensen gav också biskopsrådet i uppdrag att tänka inkluderande kring kön, ras, etnicitet, ålder, personer med funktionshinder, sexuell läggning och ekonomiskt tillstånd när de utnämner representanter till ekumeniska organisationer, skriver United Methodist News.

---

Fakta: United Methodist Church

  • United Methodist Church (UMC), som grundades 1968, är den största metodistkyrkan i världen med knappt tio miljoner medlemmar. Huvuddelen av medlemmarna finns i USA.
  • 2022 valde en konservativ falang av UMC att bilda ett eget samfund, Global Methodist Church.
  • Svenska Equmeniakyrkan är ansluten till UMC, men har inte ett fullständigt medlemskap.
  • I samband med att Equmeniakyrkan bildades 2011 upphörde Metodistkyrkan i Sverige att existera som samfund. Ett hundratal metodister valde dock att inte gå med i Equmeniakyrkan, de bildade i stället Metodister i Sverige. Föreningen utgör en del av Finlands svenska metodistkyrka som i sin tur är en del av det Nordisk-baltiska biskopsområdet inom UMC.

---

Fler artiklar för dig