Nyheter

Missionerade på Tiktok: Nu blir Christer, 60, trakasserad i sitt hem

Christer Åberg, 60 har blivit viral på Tiktok med 800 000 visningar • Kopplar själv hoten han utsätts för i sitt hem till den stora spridningen av hans budskap

Bloggevangelisten Christer Åberg har under flera månader utsatts för trakasserier i hemmet i Småland. I lördags krossades hans ruta, när han låg och sov.
– Det är obehagligt, och jag har mått väldigt dåligt av det här, säger han till Dagen.

60-åringen Christer Åberg är något av ett nätfenomen och har varit mycket aktiv i sociala medier i över tjugo år. Han kommenterar dagsaktuella händelser, sjunger sånger och vittnar om hur den kristna tron förändrat hans liv. Han medverkar även i kristna tv-kanaler.

Syftet med allt han publicerar är att han vill att människor ska bli frälsta och börja tro på Jesus Kristus. Den senaste tiden har han ökat synligheten på Tiktok, som främst har unga användare.

Viral på Tiktok

– Jag har blivit något av en kändis på Tiktok med mina videos. De har blivit virala med 800 000 visningar. När jag möter ungdomar på stan eller på McDonalds är det många som kommer fram till mig och vill ta selfies. Det har varit väldigt positivt, berättar han för Dagen.

– Det är också många som säger att “nu tror jag på Jesus på grund av dig”.

Men det finns också en baksida. Christer Åberg berättar att han också mötts av mycket hat från människor som inte uppskattar vad han gör. Det har främst yttrat sig i kommentarer på nätet, men verkar nu ha övergått i fysiska hot.

– Det är ganska få som skriver hat, och som surfar runt på olika konton. Men under vintern har det varit personer som bankat hårt på fönsterblecket till min lägenhet. De gick runt och kollade var man befann sig i lägenheten, och det var väldigt otäckt.

Polisens hantering av anmälan är ganska slapp, men jag hade inte räknat med något annat.

—  Christer Åberg

Krossad ruta

En tidig morgon såg han hur en maskerad person gjorde en nazi-hälsning utanför hans lägenhet. Och i lördags natt blev det ännu värre.

– Jag vaknade till vid tre på natten av att det small till i fönstret. Jag förstod inte var det var. Lite senare gick jag förbi fönstret och tyckte det såg konstigt ut. Då såg jag hur ytterfönstret var krossat, men att det inre hade klarat sig. Efter det här har jag mått jättedåligt, och vågar knappt sova på nätterna.

Rutan som krossades i Christer Åbergs lägenhet i april.

Christer Åberg har polisanmält trakasserierna, och polisen har varit och patrullerat runt hans lägenhet. Men fortfarande är det oklart vem eller vilka som ligger bakom hoten.

Själv är han säker på att det har ett samband med populariteten på Tiktok.

– Eftersom de hotfulla kommentarerna finns där, tänker jag att det hänger ihop. Polisens hantering av anmälan är också ganska slapp, men jag hade inte räknat med något annat.

Låter sig inte tystas

På Facebook, där han skrivit om händelsen, strömmar stödet in. Och han tänker inte låta sig tystas av hoten.

– Nej, jag kommer hålla på så länge jag kan att på ett enkelt sätt berätta om Jesus. Jag är inte kallad till djuplodande undervisning, det får andra göra, säger han.

Christer Åberg driver en av de mest lästa kristna bloggarna, Apg29, och där varnar han för att globaliseringen kan bana väg för en världsregering.

---

Fakta: Christer Åberg

  • Är född 1964 och startade 2001 sin bloggsajt apg29.nu
  • Har skrivit två självbiografiska böcker. “Den längsta natten” (Semnos förlag) handlar om hur hans höggravida fru och nyfödde son dog i fostervattenembolism 2008. “Den oönskade”, som kom 2020, handlar om hans uppväxt.

---

Fler artiklar för dig