Nyheter

Unikt föremål hittat på vinden i Visby domkyrka

”Fotografierna har visat att den äldsta daterade årsringen i träet är från 1209″

En kista på vinden i Visby domkyrka har visat sig vara en historisk skatt. Den kan dateras så långt tillbaka som till 1200-talet.
– Fotografierna har visat att den äldsta daterade årsringen i träet är från 1209, säger Inger Harlevi, vice ordförande i kyrkorådet till Kyrkans tidning.

Den gamla kistan tros vara ”Sankt Peters kista”, vilket var den som stadsförbundet Hansan förvarade sina inkomster och dokument i under medeltiden.

– Man vet att det har funnits en sådan kista i Visby domkyrka sedan mitten av 1200-talet. Det finns dokumentation om den, säger Inger Harlevi, vice ordförande i kyrkorådet till tidningen.

Visby domkyrka, Sankta Maria kyrka är en kyrka i Visby, vilken är församlingskyrka för Visby domkyrkoförsamling och domkyrka för Visby stift.

Trodde från 1600-tal

Tidigare har man trott att de kistor som står på vinden i domkyrkan härrör från 1600-talet, eftersom inventarieförteckningen påstår att det är så. Men när möbelsnickaren och domprostens make Gunnar Lundgren tittade närmare tyckte han att en av dem såg väldigt gammal ut.

Inger Harlevi kontaktades och med hjälp av Gotlands museum har träet i kistan kunnat åldersbestämmas. Och facit visar alltså att kistan är över 800 år gammal.

Inför domkyrkans 800-årsjubileum är planen att en kopia av Sankt Peters kista ska byggas.

---

Fakta: Visby domkyrka

  • Visby Sankta Maria domkyrka är både en församlingskyrka och ett pilgrimsmål för turister och sommargotlänningar.
  • Under medeltidsveckan blir kyrkan ett kyrkligt centrum för veckans tusentals medeltida resenärer.
  • Kyrkan är den enda av stadens medeltida kyrkor som finns bevarad.
  • Källa: Svenska kyrkan

---

Fler artiklar för dig