Nyheter

FN-chefen Martin Griffiths varnar för Rafah-offensiv

Markoffensiv mot Rafah skulle innebära en “tragedi bortom ord”.

En israelisk markoffensiv mot Rafah skulle innebära en ”tragedi bortom ord”.
Det säger FN:s chef för humanitära frågor, Martin Griffiths, rapporterar TT.

Uttalandet kommer i ett läge som präglas av spänd väntan inför Hamas svar på Israels förslag om vapenvila.

På tisdagen uppgav den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu i samtal med en högergrupp att den planerade offensiven kommer att bli av ”med eller utan en överenskommelse” om stridspaus.

Förband granskades

Samtidigt kommer rapporter om ett enskilt förbands framfart i Gaza som följs i en granskning, där sprängningar av hela bostadsområden tycks sakna uppenbara motiv.

”Vi har blivit beroende av explosioner”, rapporterar gruppen hem.

Den granskande journalistorganisationen Bellingcat har följt förbandet genom soldaternas egen dokumentation – och förstörelsen genom bland annat satellitbilder.

I förband 8219:s redogörelser från kriget sägs det att fler än 600 byggnader har förstörts. Dess befäl har rapporterat att det är ”tusentals” och att de slutade att räkna.

”Endast Hamas-mål”

Israels militär svarar i generella ordalag att den endast anfaller Hamas- och terrorkopplade mål utifrån en militär behovsbild, rapporterar Bellingcat.

---

Fakta: Krigets lagar

  • Civila får inte anfallas i väpnade konflikter och måste skyddas, enligt folkrättsliga principer som världssamfundet har enats om.
  • Krigets lagar – formellt den internationella humanitära rätten – syftar till att stridande, skadade, krigsfångar och civila ska besparas onödigt lidande.
  • Kärnan utgörs av de fyra så kallade Genèvekonventionerna från 1949, som har ratificerats av närmare 200 stater. Både statliga och icke-statliga aktörer omfattas av lagarna.
  • Nyckelord är distinktion, proportionalitet och försiktighet.

Källa: TT

---

Fler artiklar för dig