Regeringen skulle enligt sin planering ha presenterat ett första utkast till en lag om gårdsförsäljning av alkohol den 25 april. Det förslaget dröjer nu ytterligare några veckor, preliminärt till den 16 maj. Samtidigt kommer hård kritik från både från Moderaterna och Centern, som menar att delar av det kommande förslaget är alltför begränsande.
Dagen kunde nyligen berätta att lagrådsremissen om gårdsförsäljning av alkohol – vilken fått namnet ”Bättre förutsättningar för besöksnäringen i fråga om småskalig produktion av alkoholhaltiga drycker” – väntades den 25 april. Men handlingen inkom aldrig till Lagrådet, vars juridiska experter har i uppgift att granska viktiga lagförslag innan de behandlas av riksdagen.
Nu har Regeringskansliet flyttat fram dagen för överlämnande av lagrådsremissen, preliminärt till den 16 maj. Det uppger Lagrådet för Dagen.
– Den tidsplan som de tre regeringspartierna kommunicerat tillsammans och som innebär ett ikraftträdande i början av 2025, förutsatt att inte EU-processen drar ut på tiden, gäller fortsatt, säger Simon Hoff, pressekreterare hos socialminister Jakob Forssmed (KD), till Dagen.
Samtidigt informerades Lagrådet den 19 april av Regeringskansliet om att den kommande lagen om gårdsförsäljning planeras träda kraft den 1 juni 2025.
Det innebär att det planerade datumet för ikraftträdande nu är framskjutet med fem månader. I mars informerades nämligen Lagrådet om att lagen, enligt Regeringskansliets planering, skulle träda i kraft redan den 1 januari 2025, vilket Dagen rapporterat om.
– Det finns en rad indikativa datum som kan flyta fram och tillbaka under processens gång när man arbetar med en lagstiftningsprodukt. Det är viktigt att säga att det är preliminära datum som inte är huggna i sten, säger Simon Hoff.
Kritik från M
Den senaste månaden har det kommit stark kritik från framför allt Moderaterna mot vad man ser som alltför stora begränsningar i det kommande lagförslag som partiets ledamöter ska ha informerats om. Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om att drycker med en alkoholhalt över 15 procent inte ska få säljas på gårdar, och att gårdarna i fråga måste ha en egen produktion av spannmål eller odling av råvarorna.
Dessa krav går utöver förslagen i den statliga utredning som enligt regeringen ligger till grund för lagrådsremissen.
[ Regeringens plan: Lagförslag om gårdsförsäljning inom kort ]
Får inte hota monopolet
Ett villkor för att gårdsförsäljning av alkohol ska kunna införas har hela tiden varit att den inte får hota Systembolagets detaljhandelsmonopol, vilket har som mål att värnar om folkhälsan. Monopolet hänger på att Sverige har undantag från EU:s regler om konkurrens, något som skulle kunna ifrågasättas i EU-domstolen med en alltför liberal lag.
I sitt svar på en skriftlig fråga från en riksdagsledamot den 24 april förklarade socialminister Jakob Forssmed (KD) att regeringen kommer att lämna in det kommande lagförslaget till EU-kommissionen, och att regeringens tidsplan hänger på ”en EU-process som inte drar ut på tiden”.
Centerpartiet kallar uppgifterna om de nya villkoren för gårdsförsäljning för ett ”gigantiskt svek” i en debattartikel i Aftonbladet. Partiet föreslår att ”de partier som på riktigt vill se gårdsförsäljning” ska runda KD i regeringen och rösta igenom det förslag som finns med i den senaste utredningen om gårdsförsäljning av alkohol.
Från liberalt håll kom förra året hård kritik mot att processen dragit ut på tiden.
Benjamin Dousa, vd för marknadsliberala tankesmedjan Timbro, gick så långt som att ifrågasätta att Jakob Forssmed ska vara kvar som minister om gårdsförsäljningen dröjde.
[ C och M sågar förslag om gårdsförsäljning: ”Ett totalt haveri” ]
---
Fakta: Gårdsförsäljning
- Frågan om gårdsförsäljning har diskuterats i över 15 år i Sverige, och har utretts tre gånger. Den senaste utredningen tillsattes 2020.
- Enligt uppgifter i Aftonbladet ska det kommande förslaget innebära bland annat att alkoholdrycker med en alkoholhalt över 15 procent inte ska få säljas på gårdar och att gårdsförsäljning kräver spannmålsproduktion eller odling av råvaror. Kritiker menar att detta skulle missgynna landsbygden och svenska kulturtraditioner.
- Dessa förslag har mött stark kritik från både moderater, liberaler och centerpartister, som anser att de är alltför begränsande.
---
[ Debattartikel: "Gårdsförsäljning skulle stjäla resurser från bekämpningen av kriminaliteten" ]