Nyheter

”Regeringen kan så klart inte besluta vad som är meningen med livet”

Kyrkor och trossamfund ska få vara med i det samtal som ministern nu hoppas växer fram

Socialminister Jakob Forssmed (KD) berättar för Dagen varför han gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utveckla arbetet med existentiell hälsa.
– Många unga uppfattar sina liv som meningslösa.

Existentiell hälsa är något som under lång tid varit undanskymt i Sverige. Det menar socialminister Jakob Forssmed (KD) som säger att han nu vill vara med och förändra detta. Som socialminister har han därför gett ett nytt uppdrag till Folkhälsomyndigheten, i mars nästa år ska de presentera en översikt av hur aktörer jobbar med existentiell hälsa i Sverige, de ska också ge förslag på hur man kan arbeta vidare med frågan.

Jakob Forssmed menar att flera andra länder jobbar politiskt med frågor som berör existentiell hälsa och det är något som också WHO lyft fram som viktigt.

Men ska regeringen verkligen blanda sig i frågor som handlar om meningen med livet?

– Vi ser en utveckling där många, inte minst unga, uppfattar sina liv som meningslösa. Det är ett bekymmer. Vi vet också hur viktigt det är att ha verktyg för att kunna reflektera över detta, säger Jakob Forssmed innan han svarar mer konkret på frågan.

– Regeringen kan så klart inte besluta vad som är meningen med livet eller vilken livsåskådning som är bäst, men vi måste erbjuda en infrastruktur för att kunna tala om detta.

Kartlägga och föreslå

Det handlar bland annat om hur vi i Sverige ska hantera psykisk och fysisk ohälsa, exempelvis öka förståelsen inom vården där man ofta kommer i kontakt med existentiella frågor.

– Så vi vill kartlägga forskningsläget och vi vill att Folkhälsomyndigheten kommer med förslag på hur vi kan utveckla detta.

Så det här är inte KD som försöker smygkristna Sverige?

– Nej, det är det verkligen inte, utan det här handlar om att ta in ett perspektiv som är viktigt, att man tydligare ska kunna förstå sig själv i ett större sammanhang och att ha ett fungerande sätt att se på sitt eget liv.

Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus och socialminister Jakob Forssmed (KD) träffas på plats inne på ärkebiskopsgården i Uppsala.

Ett års arbete

I ungefär ett års tid kommer Folkhälsomyndigheten att vända och vrida på frågor som har med existentiell hälsa att göra och den 3 mars 2025 är det tänkt att de ska lägga fram sin rapport.

Vad förväntar du dig för slutprodukt?

– Dels att vi sammanställer den kunskap som finns, men också att det ska finnas exempel på hur man arbetar med de här frågorna i dag, så att vi får en bättre översiktsbild och att vi kan förstärka det arbete som görs redan i dag.

Jakob Forssmed säger också att det här handlar om att föra dialog med civilsamhället, inte minst för att det ofta är här frågor av existentiell natur ofta kommer upp.

Är kyrkor och trossamfund med på ett hörn här?

– Ja, det står i uppdraget att myndigheten ska föra samtal och ta in synpunkter från civilsamhället och där är kyrkor och samfund viktiga för de har aktivt arbete och de har också en förståelse för de här frågorna.

Inte minst vill ministern peka på kyrkornas viktiga arbete inom kriminalvården och med sjukhuskyrkan, där man ofta får möta människor som befinner sig i kris.

Har du själv några förslag på hur vi kan förbättra den existentiella hälsan?

– Inte just nu, utan vårt förslag är att ge det här uppdraget till den myndighet som jobbar med folkhälsofrågor.

Men Jakob Forssmed hoppas att det här kan komma att inleda en större diskussion om existentiell hälsa och hur vi i Sverige ska kunna bemöta alla dem som menar att livet saknar mening.

Fler artiklar för dig