Nyheter

Prästen som bad för Navalny stängs av i tre år

Ännu en kritiker till president Putin straffas för att inte följa i Kremls fotspår

Han höll förbönerna vid den ryske oppositionspolitikern Alexei Navalnys begravning. Nu stängs prästen Dmitry Safronov av från sin tjänst.

Alexei Navalnys död chockade en hel värld. Det var han som vågade stå upp mot president Vladimir Putin och valde, trots möjligheten att gå i exil, att stanna i Ryssland. Han återvände dit efter att ha utsatts för ett mordförsök via förgiftning.

Under en kort period kunde han verka i Ryssland, innan han hamnade i fängelse. Aleksej Navalnyj fortsatte ett tag bakom lås och bom att föra fram sin kritik mot den ryska statsmakten innan till slut nyheten kom att han hade avlidit, något som drabbat många Putin-kritiker genom åren.

Stängs av

Begravningen hölls i Moskva och på plats fanns prästen Dmitry Safronov som ledde förbönerna och höll i griftetalet.

– Ondska kan enbart besegras av en sak, av det goda. Om vi försöker besegra det onda med det onda, så gör vi bara världen mer ond. Så vi kommer verkligen att minnas Alexei, sa prästen under begravningen.

Han har sedan dess återvänt till graven för att be igen.

Nu stängs han av från sin tjänst som präst i den rysk-ortodoxa kyrkan på order av det stift han är verksam i. Avstängningen är tidsbestämd till tre år, rapporterar Reuters.

Straffa olydiga präster

Enligt Ksenia Luchenko, som är kännare av den rysk-ortodoxa kyrkan, handlar det här om att skicka en signal till kyrkans präster från dess högsta ledning.

– De vill bara att prästerna ska vara lydiga och stödja den officiella linjen som patriarken har om kriget, och att stödja Ryssland som stad och Putin som president, säger hon, enligt Reuters.

– De som vägrar blir straffade på ett eller annat sätt.

Fler artiklar för dig