Nyheter

Pastorn viral efter att ha anklagat Trump för hädelse

“Avskyvärt och blasfemiskt”, säger pastor Loran Livingstone om den patriotiska bibel som Trump säljer

Loran Livingstones predikan där han går hårt åt Donald Trump och hans försök att sälja biblar med den amerikanska konstitutionen har fått stor spridning.
– Tror ni att politik är något andligt, frågar han sin församling.

Filmklippet där Loran Livingstone virvlar runt på kyrkans scen och skriker ut sin kritik mot Donald Trump under sin predikan har gått varm i sociala medier, och nu har även flera etablerade medier plockat upp vad som hänt.

För i USA har evangelikala kristna länge visat sitt stöd till Donald Trump och att en pastor i så här hårda ordalag går ut och häver ur sig kritik är uppseendeväckande.

– Kom inte och prata om mitt andliga ansvar för att rösta, säger Loran Livingston, pastor i Central Church i staden Charlotte i den amerikanska delstaten North Carolina.

– Kom inte och prata om att rösta är något andligt, för det är vad som händer om du inte läser Bibeln och ber.

Avskyvärd och blasfemiskt

Sedan kommer han till sin huvudsakliga kritik, vilket handlar om hur Donald Trump försöker sälja en specialdesignad patriotisk bibelutgåva under namnet God bless the USA Bible (Gud välsigne USA-Bibeln). Förutom själva bibeltexten innehåller boken även den amerikanska konstitutionen och rättighetsförklaringen.

– Då kanske du säger wow, underbart, säger Loran Livingston och fortsätter.

– Men nej, nej, det är avskyvärt, det är blasfemiskt.

Han har församlingen med sig på noterna och river ner applåder då han förklarar att evangeliet inte är något amerikanskt påfund, utan det är Jesus Kristus budskap riktat till alla människor på jorden.

– Gud förbjude, säger pastor åt tilltaget att placera den amerikanska konstitutionen i en bibel.

Medborgare i himlen

Sedan varnar han sin församling för att blanda ihop världslig politik med evangeliet.

– Vi är satta här som främlingar och pilgrimer, vi passerar bara förbi, jag hyr bara en lägenhet för en liten tid i detta land, men mitt riktiga medborgarskap är i himlen, säger Loran Livingston som avrundning på det videoklipp som fått viral spridning.

Inte ensam om kritik

Även andra kristna ledare i USA har kritiserat Donald Trump för att inför det stundande presidentvalet börja sälja en patriotisk bibel, rapporterar Christian Post.

Donald Trump valde att göra reklam för denna unika bibelutgåva i en video som han lagt ut på Truth Social. Bland annat anspelade han på sin numera välkända slogan att göra Amerika storslaget igen (Make America great again) och med Bibeln i hand sa han den här gången;

– Vi måste få Amerika att be igen (Make America pray again).

Som politiker har Donald Trump gång på gång hävdat att kristna värderingar i USA är under attack och det är ett argument han också använder i den pågående presidentvalrörelsen för att kritisera den sittande presidenten Joe Biden.

---

Fakta: Presidentval i USA

  • Den 5 november är det dags för presidentval i USA.
  • Valet kommer att stå mellan demokraten Joe Biden och republikanen Donald Trump.
  • Det blir därmed en repris av förra presidentvalet, som skedde efter stor tumult då Donald Trump påstod sig ha vunnit valet trots att siffrorna sa något annat.

---

Fler artiklar för dig