Nyheter

Pannkakskyrkan laddar för sista april: ”Blir spännande samtal”

När Uppsala fylls med valborgsfirande människor finns Pannkakskyrkan mitt i staden

Vintern rasat! Det verkar bli skapligt varmt under valborgshelgen.
För att möta människor på Uppsalas gator laddar Pannkakskyrkan för en heldag på stan.
– Det är en perfekt grej att göra under en sådan här stor händelse, säger Evelina Holm, visionsbärare på evangelisationsorganisationen Reach som anordnar Pannkakskyrkan.

Sista april i Uppsala är en traditionstyngd dag med fest, silluncher, mösspåtagning och forsränning. Men ofta även en del fylla och misshandel.

Gratis pannkakor

Som ett inslag i den livfulla stadsbilden kommer Pannkakskyrkan finnas på plats för att dela ut gratis pannkakor och prata med människor om allt mellan himmel och jord.

– Vi ska vara ute ganska länge faktiskt, från förmiddag till kväll. Så det blir en heldag och vi försöker samla in folk som vill vara med och finnas där, säger Evelina Holm.

Evelina Holm, visionsbärare på Reach Sverige.

Läser teologi

Hon är 25 år, jobbar för Reach Sverige och bor sedan tre år tillbaka i Uppsala. Till vardags läser hon även teologi på Johannelunds teologiska högskola.

– Det behövs trygga platser att få vara på, och folk är väldigt öppna för att prata. När vi delar ut pannkakor frågar folk ofta varför vi gör det. Då är vårt solklara svar att Gud älskar dig och ser dig.

– Utifrån det får vi ofta fina samtal om livet, om Jesus och om tron. Ibland får vi be för någon, och ibland får vi bara ge pannkakor. Det är ett väldigt avslappnat sätt.

”Spännande samtal”

I fjol deltog 120 000 människor i firandet, och Pannkakskyrkan kommer i år hålla till vid Kyrkogårdsgatan i centrala Uppsala.

– Om det är något tema som brukar återkomma i samtalen så är det frågor om mening. En del tänker inte alls på Gud men många frågar sig om det finns något större och vem Jesus egentligen var. Utifrån de frågorna kan man få dela sin egen erfarenhet av Gud, och det blir ofta väldigt spännande samtal.

---

Fakta: Reach Sverige/Pannkakskyrkan

  • Första Pannkakskyrkan startade 2006 av ungdomar i Uppsala som ville sprida den kristna tron till sin generation, utanför kyrkans väggar.
  • Initiativet spred sig till flera orter och 2011 startade ”Pannkakskyrkans riksorganisation”.
  • 2017 bytte evangelisationsorganisationen namn till Reach, för att stötta och hjälpa till med fler typer av utåtriktade initiativ.

---

Fler artiklar för dig