Nyheter

Hon anordnar Harry Potter-gudstjänst: ”Vet att magi kan vara känsligt ämne”

Prästen Emilia Holmlund, 33, bjuder in till mässa i Svenska kyrkan på internationella Harry Potter-dagen: Det är en fantastisk berättelse om vänskap och mod, om det goda mot det onda.

”Det känns lite som att gå in i Hogwarts”, säger prästen Emilia Holmlund om Stora kyrkan i Östersund där hon inom kort kommer att leda en gudstjänst med Harry Potter-tema.
Till Dagen berättar hon också om hur hon förhåller sig till den magi som finns i Harry Potter-böckerna och hur präster i andra länder gått så långt som att slänga in dem i bokbål.

Att Emilia Holmlund är Harry Potter-fantast går inte att ta miste på. Hon berättar att hon vuxit upp parallellt med böckerna och filmerna.

– Jag minns att jag fick den andra boken i present av min mamma och visste inte vad det var, men jag var snart helt fast, berättar den numera 32-åriga prästen.

– Den fjärde boken fick jag på julaftons morgon, sedan gick det inte att prata med mig mer den dagen.

Potter-tema i kyrkan

Nu, som präst i Svenska kyrkan, ska hon kombinera sitt uppdrag med sitt litterära intresse. Torsdagen den 2 maj, på den internationella Harry Potter-dagen, håller hon i en gudstjänst i Stora kyrkan i Östersund och temat är alltså Harry Potter.

Det låter lite märkligt?

– Är det så? undrar Emilia Holmlund.

– Jag har redan stött på Harry Potter i gudstjänster på olika sätt, han har nämnts i predikan och här i stiftet finns det också konfirmation med Harry Potter-tema. Så han är inte helt obekant i kyrkan tänker jag.

Liturgin är densamma, mässan bär, vi tar bara lite hjälp av Harry Potter.

—  Emilia Holmlund

På vilket sätt kommer det här att skilja sig från en vanlig gudstjänst?

– Om man liksom jag tycker om Harry Potter, då kommer man att känna igen sig i en hel del. Man kommer att känna igen olika figurer, namnet på någon trollformel eller om man känner igen gyllene kvicken, säger Emilia Holmlund.

– Sedan är det tacksamt att kyrkan är en katedral, med höga valv, som gör att Hogwarts är närvarande på något sätt.

Musik och bönestationer

Musiken under gudstjänsten kommer att hämtas från Harry Potter-filmerna och även själva predikan kommer att följa det utlovade temat. Samtidigt, säger Emilia Holmlund, kommer hon såklart att följa Svenska kyrkans ordning vad gäller gudstjänstfirande.

– Så liturgin är densamma, mässan bär, vi tar bara lite hjälp av Harry Potter.

Bland annat kommer det att finnas vissa bönestationer i kyrkan som inspirerats av den kända bokserien. En station går under namnet lumos, den trollformel som man i Harry Potter-böckerna använder för att lysa upp mörkret.

Men även den svarta magin, horrokruxer, kommer att finnas med som en bönestation.

– Det ska symbolisera det som skaver i oss, det som gör ont, det som vi behöver jobba med. Man får ta en sten och lämna den vid Kristusljuset.

Får man komma som man är, eller bör man klä ut sig, rista in en blixt i pannan?

– Man får klä sig som man vill, men jag kommer att ha mina liturgiska kläder, för jag är präst i första hand och Harry Potter-fantast i andra hand, förklarar Emilia Holmlund.

Kritiserad av präster

Böckerna och filmerna om Harry Potter innehåller en hel del övernaturliga inslag, med flygande kvastar, trollstavar och magiska trollformler. Genom åren har det dykt upp präster som markerat hårt mot detta, de har velat förbjuda böckerna och i vissa fall till och med demonstrativt eldat upp dem för att varna ungdomar för den svarta magin.

– Men har du någon gång hört talas om svenskkyrkliga präster som tycker så? säger Emilia Holmberg då kritiken från kristna kommer på tal.

Svaret är så klart nej, för det är i länder som USA och Polen som präster protesterat på det här viset.

Så du riskerar inte att hamna i domkapitlet för det här?

– Jag tänker att om det går att göra ett helt konfirmationsupplägg utifrån Harry Potters värld, då kan jag motivera även det här för dem som vill ifrågasätta.

Emilia Holmlund lägger till att hon självklart förankrat hela upplägget med församlingen.

Känsligt med magi

– Jag känner till att magi kan vara ett känsligt ämne, fortsätter Emilia Holmlund.

I det här fallet, menar hon, skulle det kunna träda fram någon som påstår att hon vill likställa Bibeln och den kristna tron med en påhittad science fiction-historia med övernaturliga inslag.

– Men det finns olika litterära verk som inspirerats av Bibeln, som inte förminskats på något sätt för det. Jag tänker att det hade varit skillnad om jag gjorde en svartkonstsmässa, säger hon.

– Jag är medveten om att Harry Potter är en påhittad berättelse, men den har också berört många och det är en fantastisk berättelse om vänskap och mod, om det goda mot det onda. Det finns många fina saker som man kan ta med sig och jag har aldrig stött på att Harry Potter skulle vara problematisk i Sverige.

Om någon på köpet skulle bli Harry Potter-frälst i samband med gudstjänsten har hon inte något emot.

– Samtidigt finns det bara en frälsning.

---

Fakta: Harry Potter-gudstjänst

  • Torsdagen den 2 maj 18.30 hålls en gudstjänst med Harry Potter-tema i Stora kyrkan i Östersund.
  • I fokus är den femte filmen och rubriken är “något att kämpa för”.
  • Det här sker i en församling i Svenska kyrkan som brukar ha någon form av temamässa varje termin och tidigare har de ordnat mässor med inspiration av Avicii-musik och sociala medier.

---

Fler artiklar för dig