Nyheter

Prästen i Gaza: 32 personer i min församling har dött i kriget

Katolsk präst vädjar om fred - berättar om den fruktansvärda situationen för sin församling

Gabriel Romanelli är den enda katolska prästen som är verksam i Gaza. Han berättar att omkring 25 procent av hans församling har antingen dött eller flytt sedan krigsutbrottet. Nu vädjar han till omvärlden om ett slut på kriget.

Den stora majoriteten som bor på Gazaremsan är muslimer, men det finns också en liten kristen minoritet. Bland annat en katolsk församling som innan kriget hade drygt 1 000 medlemmar.

Gabriel Romanelli leder församlingen, han är född i Argentina, men har varit verksam i Gaza sedan år 2005. Han har precis besökt Skottland för att lyfta fram situationen.

– Jag kommer hit till Glasgow med ett enkelt budskap, jag är den enda prästen i den katolska församlingen i Gaza, jag ber alla att göra vad de kan för att få ett stopp på kriget, säger Gabriel Romanelli till tidningen The Herald.

Inte säkert någonstans

Gaza beskriver han som i det närmaste helvetet på jorden, ingen kan känna sig säker någonstans och han förklarar att kriget redan har skördat uppemot 34 000 dödsoffer i Gaza och 1 200 i Israel, utöver det finns det väldigt många skadade också på bägge sidor.

Den katolska präster berättar att av hans församling på 1 017 medlemmar så har 32 av dem redan dött i kriget och 240 personer har lyckats fly Gazaremsan, vilket innebär att cirka en fjärdedel av den katolska gemenskapen försvunnit.

– Efter mer än sex månader är konsekvenserna av detta krig fruktansvärda, det är mycket mycket förödande, inte bara för det palestinska samhället, utan även för Israel, säger Gabriel Romanelli.

Kyrkan en oas

Själv, berättar han, var han ute på ett ärende till Västbanken vid Hamas terrorattack och även när Israels armé gick in i Gaza, så han har själv inte kunnat vara på plats i Gaza det senaste halvåret. Däremot har han god kontakt med sina församlingsmedlemmar som berättar om sin fruktansvärda situation.

– Vår kyrka kommer alltid att vara en oas för människor, men olyckligtvis är nu denna oas snarare ett skyddsrum, ett sjukhus och en kyrkogård.

Bägge sidor

I intervjun med The Herald berättar den katolske prästen inte bara om lidandet som palestinierna utsätts för utan lyfter konsekvent också upp att även israelerna har fått utstå mycket, inte minst markerar han tydligt mot Hamas terrorattack.

På så sätt skiljer han sig retoriskt från flera andra präster från regionen som i sin retorik enbart fokuserar på palestinierna. Exempelvis den palestinske prästen Munther Isaac från Betlehem som har gjort en lång rad intervjuer efter krigsutbrottet och som ensidigt kritiserar Israel utan att ta upp Hamas illdåd.

Ortodoxa i Gaza

Förutom en katolsk församling finns det också en ortodox gemenskap i Gaza. De fick ganska tidigt i kriget stor uppmärksamhet efter att israeliska raketer slagit ned i deras lokaler, precis bredvid St Porphyrius kyrka från 600-talet.

Det är sällan den kristna minoriteten i Gaza får uppmärksamhet, men X-kontot Christians Mena väljer att inför den ortodoxa påsken lägga upp en bild på församlingen som är i full färd med att förbereda sig för palmsöndagen för att påminna omvärlden om deras existens.

Fler artiklar för dig