Nyheter

Judisk fotbollsklubb fick davidsstjärnan bortplockad inför match

Ett klassiskt exempel på antisemitism - ansvariga har bett om ursäkt

Inför en fotbollsmatch i division 6 hade motståndarlaget i sociala medier plockat bort davidsstjärnan från den judiska klubben IK Makkabis klubbmärke, dessutom hade en palestinsk kampsång lagts in. ”Oacceptabelt”, menar Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).

”Det är tyvärr ytterligare ett i den långa raden av exempel på hur judar världen över, i detta fall svensk-judiska fotbollsspelare, hållits ansvariga för och utsatts för fientlighet med hänvisning till kriget i Gaza. Det är fullständigt oacceptabelt och ett tydligt exempel på antisemitism.”

Så formulerar sig Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) efter att det kommit fram hur idrottsklubben IK Makkabi hanterats inför en fotbollsmatch i division 6, en av de lägre divisionerna i Sverige.

Motståndarlaget, Henriksdalsbergets FF, hade på sitt Instagramkonto lagt upp ett inlägg inför matchen där de alltså hade plockat bort davidsstjärnan ur IK Makkabis klubbmärke och dessutom lagt till låten Dammi Falastini (”Mitt blod är palestinskt”) av artisten Mohammad Assaf.

Bildades 1933

Markeringen var tydlig, det judiska fotbollslaget kopplades alltså ihop med Israels krigföring på Gazaremsan, trots att IK Makkabi inte har något med saken att göra. Det här är nämligen en svensk idrottsförening som bildades år 1933.

”Från början var medlemmarna främst judar som flytt pogromer och förföljelse i Ryssland, Polen och Baltikum. Det fanns ett behov av gemenskap och mötesplatser”, skriver klubben på sin hemsida.

IK Makkabi bildades också för att tvätta bort nidbilden som fanns på 1930-talet att judar skulle svaga och endast intellektuella. ”Idrotten var en väg till självkänsla för den judiska gruppen.”

Bett om ursäkt

Henriksdalsbergets FF har bett om ursäkt för sitt inlägg på sociala medier och har nu lagt upp en ny bild där den judiska klubben har sin davidsstjärna i loggan. SKMA berättar också i sitt uttalande att den person som ansvarade för klubbens sociala medier har fått lämna det uppdraget.

”Vi från Makkabi Fotboll vill informera om att vi fått ett resolut och bra bemötande från Henriksdalsbergets FF efter att den aktuella situationen uppkom. Man har agerat tydligt och på ett klokt sätt och vi ser fram emot en riktigt bra fotbollsmatch”, skriver klubben själva i en kommentar på det nya inlägget på Instagram.

Matchen mellan Henriksdalsbergets FF och IK Makkabi spelas söndagen den 28 april.

Fler artiklar för dig