Nu är det klart. Amanda Lind har röstats fram till Miljöpartiets nya kvinnliga språkrör.
– Jag ser mig själv som kristen, säger hon till Dagen strax efter att hon hållit sitt tal till partiet.
Det är på en extrainsatt digital kongress som det sker, utan jubel från ett samlat parti. Media har slussats in i lokaler i centrala Stockholm för att få vara med när Amanda Lind koras till nytt språkrör för Miljöpartiet, så det blir lite speciellt att hon håller sitt första tal i ett mindre rum med kritiska journalister på första parkett. En mindre skara jublande partimedarbetare gör vad de kan, på ståplats längst bak i lokalen, för att få till den rätta stämningen.
– Politiken behöver mer hopp, säger Amanda Lind i sitt tal till ljudet av smattrande tangenter.
– Vi måste bli bättre på att visa våra visioner. Den gröna omställningen är vår tids stora samhällsomvandling och det är vi i Miljöpartiet som ska leda den.
Ett team i bakgrunden
Dagen är en av flera tidningar som efter talet får en intervju med Amanda Lind. Tidigare under veckan har vi intervjuat hennes pappa, prästen Erik Hugo Johansson, som berättade om sin stolthet, men också om sin oro som förälder.
Hur viktigt är det som politiker med familjen och livet vid sidan av?
– Det är självklart jätteviktigt att känna att man har familjen bakom sig när man går in i ett sådant här uppdrag, säger Amanda Lind.
Det är ett pussel för att få det att gå ihop, där min man tar ett stort ansvar.
Hon vill påminna om att hon redan varit i toppolitiken länge, tidigare som kulturminister, så situationen är inte helt ny.
– Men det är ett teamarbete för att få det att fungera. Vi har tre barn och det är ett pussel för att få det att gå ihop, där min man tar ett stort ansvar. Det är viktigt att känna att det här är ett projekt vi är i tillsammans och att man kan känna en trygghet att landa i familjen när man vill släppa politiken.
Du är uppvuxen i Svenska kyrkan, var står du i dag när det gäller tro?
– Jag ser mig själv som kristen. Jag har en levande tro som är personlig för mig. Jag ser till att gå i kyrkan ett antal gånger per år, men det är också viktigt för mig att vistas i naturen.
Vill bo naturnära
Amanda Lind beskriver det som att komma till en plats där man inser att det finns något som är större än oss själva. När det gäller naturen berättar hon också om att hon drömmer om att få leva ett liv som är mer naturnära och när hon skissar på framtidsplanerna handlar det om den lilla gård som hon och hennes man har köpt och som de tänker flytta in i någon gång.
Har du följt flygdebatten i Svenska kyrkan?
– Inte i detalj, svarar Amanda Lind.
Så hon får en snabb repetition om hur man från Växjö stift planerade en studieresa till Rom, men när det blev känt blossade kritiken upp eftersom kyrkan beslutat att flyga mindre för att nå sina egna uppsatta klimatmål. Det blev bråk mellan biskopar och tal om att kyrkan är på väg att anta en ny miljömässig syndakatalog. Det hela slutade med att flygresan till Rom avbokades.
Så vad säger du?
– Att jag som politiker inte vill lägga mig i Svenska kyrkans resepolicy. Men jag tycker att vi politiker har ett stort ansvar för det här, så att det blir lättare att hitta hållbara lösningar när man ska resa till Europa.
Amanda Lind nämner Miljöpartiets satsningar på nattåg till kontinenten som ett exempel, och själv tycker hon att det måste bli dyrare att resa med färdmedel som släpper ut mycket.
– Så ser det inte ut i dag när man jämför tåg och flyg, noterar hon.
Vissa skulle nog säga att kyrkans agerande enbart är en symbolhandling som inte har någon större betydelse för klimatet?
– Men det är klart att det påverkar om landets alla företag, myndigheter och arbetsplatser har hållbara resepolicys. Konsumentmakten har betydelse, säger Amanda Lind.
– Men jag vill understryka att det viktiga ansvaret ligger på oss politiker.
Så de här flygbiljetterna borde ha varit mycket dyrare och det borde ha varit anledningen till att Växjö stift inte ville flyga till Rom?
– Nja, återigen, jag vill inte debattera hur Svenska kyrkan ska ha sin resepolicy.
Tidigare med trossamfund
Amanda Lind har tidigare som kulturminister ansvarat för regeringens samarbete med trossamfunden, ett tag ägde också hon frågan om demokrativillkor för samfundsbidrag. Någon lagstiftning blev det inte av under hennes ledning, men nu har den borgerliga regeringen lagt fram en proposition.
[ Experten: Här är riskerna med de nya demokrativillkoren ]
Är du nöjd med hur det blev?
– Jag ser att man gjort vissa förbättringar, svarar Amanda Lind.
– För vi i Miljöpartiet tycker att det ska vara skärpta demokrativillkor, men det ska inte vara på ett sätt som försvårar läget för det demokratiska civilsamhället.
Har egna förslag
Amanda Lind berättar att de därför har lämnat in en egen följdmotion med hopp om att göra lagförslaget bättre, bland annat när det gäller att trossamfund kan få sina bidrag indragna baserat på vad en samarbetspartner i utlandet gjort. Hon tycker också att det är olyckligt att gränsen höjts för när ett trossamfund ska kunna få ta emot statliga bidrag, tidigare förslag låg på 1 000 medlemmar, nu har det höjts till 2 500.
– Det är en hård gräns där som gör att flera trossamfund landar utanför, säger hon.
Slutligen, när frågorna är färdigställda, lägger hon till.
– Jag måste bara få säga att jag uppskattade väldigt mycket att få jobba med trossamfunden.
---
Fakta: Amanda Lind
- Amanda Lind är Miljöpartiets nya kvinnliga språkrör.
- Partiet har valt ett annorlunda ledarskap med ett manligt och ett kvinnligt språkrör.
- Hon kommer nu att leda partiet tillsammans med Daniel Helldén.
---