Nyheter

Alice Teodorescu Måwe (KD): Abort är för mig en oproblematisk fråga

Stor intervju med Kristdemokraternas vallokomotiv i det stundande EU-parlamentet: ”Jag är värsta rookien här”

Att kalla sig kulturkristen går an, även om hon inte är troende. Dagen har träffat KD:s nya stjärnskott Alice Teodorescu Måwe som berättar att värderingar var avgörande för valet av parti, om dopet i Rumänien samt varför hon landat som hon gjort när abort hanteras i EU.

Ja, det pirrar fortfarande i magen, precis som det gjorde den där dagen i slutet av januari när Alice Teodorescu Måwe oväntat klev fram som KD:s förstanamn inför det stundande EU-valet.

– Det som pirrar nu är att befinna sig i en valrörelse, för jag har ingen erfarenhet av det. Jag är värsta rookien här, säger Alice Teodorescu Måwe och skrattar åt situationen.

För hon har lätt till skratt och har alltid ett positivt leende till hands då hon berättar. Dagen träffar KD:s nya affischnamn inne på partiets riksdagskansli, där hon fått ett tillfälligt rum i slutänden av en korridor. Namnet är skrivet med tusch som går lätt att sudda bort, bokhyllorna gapar tomma, tanken är att det snarare är i Bryssel än här i Stockholm som hon ska rota sig.

Kristdemokraternas toppkandidat till EU-valet Alice Teodorescu Måwe (KD) på kontoret i Sveriges riksdag.

När du presenterades som KD-politiker betonade Ebba Busch att du var en kristdemokrat av kontinentalt snitt, varför var det en viktig markering?

– Det var inte min markering, utan Ebbas, förtydligar Alice Teodorescu Måwe.

– Jag tror att syftet med att säga så var att kristdemokratin ur ett europeiskt perspektiv är något som samlar en bredare borgerlighet. Eftersom jag varit en stark del av borgerligheten i mitt skrivande så tror jag att det var utifrån den aspekten.

Men KD i Sverige har också en frikyrklig historia, vad har du för relation till den?

– Det är väl ett faktum att det är så, och att det är en skillnad mot de kristdemokratiska partierna på kontinenten. Så det går väl inte att ha några synpunkter på.

– Men samtidigt var det viktigt även när Kristdemokraterna bildades att man betonade de kristna värdena, den kristna etiken, det var inte den konfessionella tron som var det centrala.

Alice Teodorescu Måwe lägger till att om man vill att KD ska bli ett parti som attraherar breda väljargrupper, då måste man också erbjuda en politik som breda väljargrupper kan identifiera sig med. Svaret är att, även i det sekulära Sverige, peka på kristna värderingar.

Mer specifikt förklarar hon att det handlar om hur kristdemokratin ser på människan, staten, civilsamhället och att man betonar både den lilla och den stora världen.

– Det är vad jag identifierar mig med.

Kristdemokraternas toppkandidat till EU-valet Alice Teodorescu Måwe (KD) på kontoret i Sveriges riksdag.

Ordet på V

Det finns ett ord som Alice Teodorescu Måwe hela tiden återkommer till. Värderingar. Det är som att trycka på en knapp, sedan kommer en lång predikan om värderingarnas betydelse, exempelvis när hon berättar om anledningen till att hon tackade ja till att kandidera för KD.

– Ska man vara relevant som politiker är det viktigt att man är grundad i värderingar, de blir någon slags vaccin för att man inte ska landa fel. Därför är det så viktigt vilka värderingar som gäller i Sverige, för det är grunden för vår lagstiftning, säger Alice Teodorescu Måwe.

Hon tar integration som ett typexempel, det räcker inte med att den som kommer till Sverige hittar ett arbete, utan det finns också andra dimensioner. Det handlar exempelvis om synen på kvinnor och jämställdhet, eller barnuppfostran. Ja, värderingar.

Kristdemokraternas toppkandidat till EU-valet Alice Teodorescu Måwe (KD) på kontoret i Sveriges riksdag.

Inte troende

Även om hon talar sig varm för kristna värderingar så är Alice Teodorescu Måwe själv inte troende. Tidigt i sin politiska karriär fick hon frågan om hon trodde på Gud, det var i en intervju med TV4 där svaret alltså var nej följt av en undran om varför just hon fick den frågan.

Varför var det viktigt att markera mot frågan?

– För att det är intressant att de enda som frågar om jag tror på Gud är journalister. Aldrig har den frågan dykt bland kristdemokrater, aldrig här på kansliet. Så varför är det här väsentligt?

Handlar inte det om värderingar, att många hämtar dem från sin religiösa övertygelse?

– Jo, men det kan också vara så att i ett sekulärt samhälle som det svenska så kan man ha värderingar som följer av att Sverige är ett kristet land och att jag kommer från en kristen tradition. Det betyder inte att jag tror på Gud, men det betyder att jag ser samhället och de värderingar som ska genomsyra vårt samhälle utifrån ett kristet filter.

Kan man då kalla dig för kulturkristen?

– Ja, det kanske man kan, säger Alice Teodorescu Måwe med viss tveksamhet och lägger sedan till ett skratt innan hon fortsätter.

– För mig är tron det privata, man kan tro på massor av olika saker. Men det intressanta är vad som sipprat ut ur religionen och hur vi format våra samhällen jämfört med dem som bygger på andra religiösa övertygelser.

Sedan lyfter hon upp hur värderingar kan krocka i det mångkulturella samhället, där hon menar att vi i Sverige låtsas som om det inte har funnits några värderingskonflikter. Själv menar hon att det här snarare är något som är viktigt att lyfta upp, något som kan öka förståelsen.

Kristdemokraternas toppkandidat till EU-valet Alice Teodorescu Måwe (KD) på kontoret i Sveriges riksdag.

Döpt i rumänsk-ortodoxa kyrkan

Alice Teodorescu Måwe är född i Rumänien och kom till Sverige som femåring efter att hennes föräldrar flytt från den dåvarande kommunistiska diktaturen.

Har du med dig något av Rumäniens ortodoxa kristna kultur i bagaget, är du exempelvis döpt?

– Ja, jag är döpt som barn i Rumänien.

Hon förklarar att dopet skedde under tiden landet var kommunistiskt styrt.

Är du också medlem i kyrkan?

– Ingen aning, svarar Alice Teodorescu Måwe, som här är något mer fåordig.

– Men jag är inte medlem i Svenska kyrkan och jag har inte gjort något aktivt in- eller utträde i den ortodoxa kyrkan.

Så om hon står kvar som medlem i den rumänska kyrka hon döptes i vet hon faktiskt inte och det är heller inte något hon funderat så mycket på, någon identifikation med denna ortodoxa kyrkotradition har hon inte.

Vill jobba med utrikespolitik

Om Alice Teodorescu Måwe väljs in i EU-parlamentet har hon siktet inställt på att få sitta i utrikesutskottet, vilket hon gärna argumenterar för.

– Den här mandatperioden kommer att domineras av frågor som har med säkerhet, migration, försvar och utrikesfrågor att göra. Hur vi förhåller oss till Ukraina är helt avgörande för Europas framtid och för hur EU utvecklas.

Hon berättar hur EU växte fram som ett fredsprojekt efter andra världskriget och att det nu med kriget i Ukraina är dags att hitta tillbaka till unionens rötter.

En annan fråga som hon vill fokusera på är migration. Nyligen kom KD med ett utspel om att gå till val på att människor ska söka asyl utanför EU:s gränser.

Kristdemokraternas toppkandidat till EU-valet Alice Teodorescu Måwe (KD) på kontoret i Sveriges riksdag.

Hur ska det gå till?

– Framför allt handlar det om att ändra principen och de incitament som gör att människor riskerar livet för att ta sig till Europa. Nuvarande asyllagstiftning kom till efter andra världskriget när flyktingarna redan fanns i Europa och inte behövde riskera livet för att söka asyl.

Nuvarande system ser hon som en orimlig hållning som leder till att främst personer som har resurser, hälsa och styrka kan ta sig till Europa för att få sin sak prövad, i regel med hjälp av människosmugglare.

– Men de som inte kan ta sig över Medelhavet kan ha lika starka asylskäl, men de får inte sin sak prövad. Därför vill vi ändra på logiken. Asyl söker man utanför EU under ordnade former.

Men är det så att ni vill stoppa migrationen till EU?

– Nej, nej, nej. Det handlar om att förändra incitamenten. I dag måste du riskera livet för att få söka asyl i EU, det är en omänsklig hållning.

– Se också på Sverige, vi befinner oss i ett läge där vår förmåga att ta emot fler är begränsad. Det är för att vi inte tänkte långsiktigt och till slut blev det panik och vi lade oss på EU:s miniminivå. Då tänker vi att det är bättre med ett hållbart system som inte är godtyckligt, för alla parters skull.

”Inte ett dugg” rädd för abortfrågan

Abortfrågan har under lång tid varit känslig för KD, inte minst i samband med val där kritiker gärna framställer partiet som en opålitlig aktör som inte står upp för aborträtten. Senaste EU-valet får stå som exempel, där KD veckan innan valet sjönk som en sten i opinionen efter att nyheten om hur Lars Adaktusson hade röstat i abortfrågor briserade. Det tolkades in att han röstat emot rätten till abort, även om han själv argumenterade för att det handlade om att hålla abortfrågan borta från EU.

Är du rädd för abortfrågan?

– Nej, inte ett dugg, säger Alice Teodorescu Måwe.

– Abort är en rättighet som vi erbjuder kvinnor i Sverige och som det också är rimligt att erbjuda kvinnor i EU. Jag har sett vad som hände i Rumänien under kommunisttiden när man förbjöd kvinnor att göra att aborter, det slutade med att kvinnor riskerade livet vid hemmaaborter. Så för mig är det här en oproblematisk fråga.

– Sedan kan man argumentera om det är en EU-fråga, men nu har vi landat i att det här ska vara något som ska skrivas in i EU:s rättighetsstadga. Det är en bra signal att det här är en rättighet som kvinnor i hela Europa ska tillerkännas.

Det hon syftar på är en nyligen antagen resolution där KD:s nuvarande ledamot David Lega röstade ja med partiets stöd i ryggen. Sara Skyttedal, KD-ledamoten som blev politisk vilde, röstade nej och menade att det snarare var hon som höll fast vid Kristdemokraternas traditionella linje att abort inte ska hanteras på EU-nivå.

Alice Teodorescu Måwe är tydlig med att hon i det här fallet är ”team Lega”.

Sara Skyttedal är för övrigt en person hon får en del frågor om, den tidigare toppkandidaten på KD:s EU-lista och numera aktuell med ett nystartat parti.

Drömmer du mardrömmar om Folklistan?

– Haha, nej, det gör jag inte. Det är svårt att tycka något om dem, för det är ett spretigt budskap de har och man vet inte riktigt vad man får om man röstar på dem.

Kristdemokraternas toppkandidat till EU-valet Alice Teodorescu Måwe (KD) på kontoret i Sveriges riksdag.

---

Fakta: Alice Teodorescu Måwe

  • Alice Teodorescu Måwe är opinionsbildaren som blev politiker och hon toppar KD:s lista inför EU-valet den 9 juni.
  • Tidigare har hon bland annat varit politisk redaktör för Göteborgs-Posten, programledare på SVT samt huvudsekreterare för Moderaternas idéprogram.

---

Fler artiklar för dig